Sarma ve dolmalara beyaz pirinç yerine bulgur tercih edebilirsiniz. Kepekli ya da esmer ince bulgurdan kısır yapabilirsiniz. Ve elbette domatesli veya şehriyeli pilavını hiç çekinmeden pişirip aile sofranızda afiyet ile yiyebilirsiniz. Zayıflarken ana yemek yanında 3 yemek kaşığını geçmeyin ve haftada en az 3 kere bulguru öğünlerinizden birinde bulundurmaya özen gösterin.
İNSÜLİN DİRENCİNİ KIRAN BULGUR DİYETİ
KAHVALTI
1 adet haşlanmış yumurta 1 dilim beyaz peynir 5-6 adet zeytin 1 ince dilim tam buğday ekmeği Domates, salatalık, biber, maydanoz
ÖĞLE
1 kase mercimek çorbası 2 adet ev yapımı köfte 1 kase cacık 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenmiş mevsim salata
ARA
1 orta boy elma veya 1 orta boy portakal veya 2 adet mandalina veya ½ ayva
AKŞAM
YAĞ YAKMAYI HIZLANDIRAN SALATA
Malzemeler:
3 yemek kaşığı haşlanmış bulgur
2 adet ince doğranmış salatalık
1 adet ince doğranmış havuç
Bol ince kıyılmış maydanoz
Yarım adet küp halinde doğranmış portakal
1 küçük boy küp halinde doğranmış taze pancar
1 avuç ceviz içi
1 yemek kaşığı zeytinyağı Nar ekşisi
Yapılışı: Tüm malzemeler derin bir kasede harmanlanır ve servis edilir.
75 KİLO OLAN HERKES GÜNDE 62 GRAM PROTEİN ALMALI
DİYABETLİ KİŞİLERE 'BOL YAĞ YİYİN' DEMEK DOĞRU DEĞİL!
Prediyabet ve diyabet olan kişilerin yağ alımlarını kontrol etmeleri önemli. Sürekli olarak fazla miktarda yağlı beslenmek, doymuş yağlardan zengin beslenmek periferal insülin duyarlılığını azaltmakta, hepatik glikoz üretimini arttırmaktadır. Bu durum HbA1c düzeylerini yükseltmektedir. Fazla yağlı beslenme diyabetli bireyde kilo alımını sağlayarak kan glikoz kontrolünü metabolik olarak zorlaştırdığı da bilinmektedir. Yağlar mide boşalım hızını azaltır ve uzamış gastrik boşalma süresi diyabetli bireylerde geç kan şekeri yükselmesine neden olabilmektedir.