Kahvaltı, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biri olarak kabul edilir ve uzun ömürlü bireyler için vazgeçilmez bir alışkanlıktır. Amerikalı yazar ve uzun ömür araştırmacısı Dan Buettner, uzun yaşam süren insanların beslenme alışkanlıklarını inceleyerek dünya genelinde "Mavi Bölgeler" (Blue Zones) olarak adlandırılan bölgeleri tespit etti. Bu bölgelerde yaşayan bireylerin beslenme düzenleri, uzun ve sağlıklı bir hayat sürmenin sırlarını barındırıyor.
Dan Buettner, 100 yaşın üzerindeki insanların beslenme alışkanlıklarını incelemek için Okinawa (Japonya), Sardinya (İtalya), Nikoya (Kosta Rika), Ikaria (Yunanistan) ve Loma Linda (Kaliforniya) gibi uzun ömür bölgelerini araştırdı. Uzun ve sağlıklı bir yaşam için en ideal kahvaltının ne olduğunu belirleyen Buettner, bu bulgularını sosyal medya üzerinden paylaştı.
Buettner'e göre, uzun yaşayan insanların ortak kahvaltı alışkanlıklarından biri yulaf ezmesi tüketmek. "Uzun yaşamak için en iyi kahvaltı yulaf ezmesidir. Lif açısından oldukça zengindir, lezzetli hale getirmek kolaydır ve herkesin ulaşabileceği bir besindir" diyor.
BESLEYİCİ VE DOYURUCU
Yulaf ezmesi, su veya süt ile pışirilerek tüketilebilen, oldukça besleyici bir kahvaltı seçeneğidir. Üstelik, farklı günlerde değişik malzemelerle tatlandırılarak monotonluktan uzak tutulabilir. Meyveler, tohumlar ve bal gibi eklemelerle daha lezzetli hale getirmek de mümkün.
Ancak Buettner, her yulaf ezmesinin aynı olmadığı konusunda uyarıyor. Hızlı pişen yulaf ezmelerinin kan şekerini hızlı yükseltebileceğini ve bu nedenle kan şekeri dengesini korumak isteyenler için en iyi seçenek olmadığını belirtiyor.
Buettner'in tavsiye ettiği en iyi yulaf türü ise "çelik kesim yulaf" olarak bilinen steel-cut yulaf ezmesi. "Bu tür yulaf ezmeleri daha yavaş pişir ve içerdikleri şekerleri daha dengeli bir şekilde salarlar. Böylece vücudun insülin seviyeleri bir anda fırlamaz ve tüketilen kaloriler enerjiye dönüşerek vücutta yağ olarak depolanmaz" diyor.