Gülmek sadece eğlenceli olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız için de harika faydalar sağlar. Kan dolaşımını artırabilir ve mutluluk hormonlarınıza destek olabilir. İşte hayatınıza daha fazla kahkaha katmanın yolları…
Gülmek, yaşlandıkça daha zor hale gelir. Çocukken gülmekle ilgili daha fazla anınız varsa, bu muhtemelen doğru çünkü araştırmalar, 20'li yaşlarımızın başlarında gülmenin önemli ölçüde azaldığını gösteriyor. Bir inceleme makalesine göre, çocuklar günde yaklaşık 300-400 kez gülerken, yetişkinliğe adım attığımızda bu sayı günde sadece 15'e düşüyor.
Bugünün dünyasında, birbirinden farklı kaygılar, gülmeyi bırakmamıza sebep oluyor. Ancak, gerçek bir kahkaha aramak, hem zihinsel hem de fiziksel olarak kendinizi daha iyi hissetmenin en hızlı yolu olabilir.
Araştırmalar, gülmenin, stres hormonları olan kortizol ve adrenalin gibi maddelerin serbest bırakılmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu hormonlar, gergin hissettiğimizde zamanla birikir.
Bir kahkaha, yalnızca ruh halinizi anında iyileştirmekle kalmaz, uzun vadede sağlık üzerinde birçok olumlu etkiye de sahip olabilir. Gülmek, kalbiniz ve akciğerleriniz için bir tür egzersiz gibidir. Kan basıncını düşürür, dolaşımı artırır ve kan damarlarını rahatlatır.
2020'de yapılan bir Japon araştırması, gülmeyen kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma ve daha erken ölme olasılıklarının "belirgin şekilde" daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, gülmek, ribcage hareketiyle birlikte ağrı kesici endorfinleri serbest bırakarak, ağrı ve acıları hafifletir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı da koruma sağlar.
Kaliforniya'daki Loma Linda Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bir saat boyunca komedi videoları izleyen erkeklerin, kanlarında daha fazla enfeksiyonla mücadele eden antikor ve doğal öldürücü hücreler bulundurduklarını gösterdi.
NEDEN YAŞLANDIKÇA DAHA AZ GÜLÜYORUZ?
Gülme, bebeklerin yaklaşık üç aylıkken başladığı ve bakım verenlerle etkileşimde bulunmalarının ilk yollarından biridir. Okula başlamak ve arkadaş edinmekle birlikte gülme oranı 20 defa saatteye kadar çıkar. Çocukların bu kadar çok gülmesinin bir nedeni de daha fazla oyun ve sosyal etkileşimde bulunmalarıdır. Gülme, onların akranlarıyla iletişim kurarken önemli bir rol oynar.
Ancak yetişkinliğe adım attığımızda, gülme oranlarımız düşer. Bunun nedeni, profesyonel görünmek istememizdir. Stanford Üniversitesi'nden Naomi Bagdonas, "Büyüdükçe, iş gücüne katıldıkça, birdenbire ciddi ve önemli insanlar haline geliriz," diyor.
GÜLMEYİ HAYATINIZA NASIL DAHİL EDEBİLİRSİNİZ?
Başka insanlarla vakit geçirin: Gülmek bulaşıcıdır. Araştırmalar, insanların yalnızken gülmektense, başkalarıyla birlikteyken gülme olasılıklarının 30 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Tanıdığınız insanlarla, özellikle aile üyeleri veya eski arkadaşlarla birlikte olmak daha fazla gülmeyi sağlar.
Video aramaları tercih edin: Bir arkadaşınızla ya da akrabanızla sohbet etmek mi istiyorsunuz? Sesli aramalar yerine video aramaları yaparak daha çok gülme fırsatı yaratabilirsiniz. Araştırmalar, yüz yüze konuşmaların daha fazla kahkaha getirdiğini gösteriyor.
Eşinizin şaka yapmasını sağlayın: Eşinizle daha fazla gülebilirsiniz çünkü aranızdaki geçmiş ve birbirinizin espri anlayışını bilirsiniz. Araştırmalar, erkeklerin eşlerini diğerlerinden 1.73 kat daha fazla güldürdüğünü bulmuştur.
Bir mizah bankası oluşturun: Sosyal medya veya podcast'lerde sizi güldüren komik içerikleri takip edin. Aileniz veya arkadaşlarınızla, komik memeler veya videolar paylaştığınız bir WhatsApp grubu oluşturun. Böylece, ihtiyacınız olduğunda başvurabileceğiniz bir mizah hazinesi yaratmış olursunuz.
Aktiviteler bulun: Fiziksel aktiviteler, tüm dikkatinizi geçmişin kaygılarından ya da geleceğin belirsizliklerinden uzaklaştırarak gülmek için harika fırsatlar sunar. Özellikle yaş ilerledikçe, "Bunun için çok yaşlıyım" diyen iç sesi duymanız olasıdır. O sesi duyduğunuzda, ona karşılık verin ve hayatı her yaşta eğlenceli bir şekilde yaşayabileceğinizi hatırlatın.
Gülmeyi hayatınıza katmak, sağlık açısından büyük faydalar sağlar. Hem ruh halinizi iyileştirir hem de fiziksel sağlığınıza katkıda bulunur. Unutmayın, gülmek her yaştan insanın hakkıdır!