Beslenmemiz, kolesterol düzeyleri üzerinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bazı yiyecekler kolesterolü artırırken diğerleri düşürür. Sağlıklı kolesterol seviyelerini korumak, çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle bazı yiyeceklerden uzak durmamız gerekirken bazı yiyecekleri ise tüketmemiz önerilir. İşte kolesterolün düşmanı o besinler…
SOYA
Soya fasulyesi ve tofu, soya sütü ve soya yoğurdu gibi soya ürünleri, kolesterol düşürücü bir diyet için uygundur. Soyanın LDL kolesterol üzerindeki etkilerine ilişkin 46 araştırmanın 2019 tarihli bir analizi, 6 hafta boyunca günde ortalama 25 g soya proteini alımının, LDL kolesterolü desilitre başına klinik olarak anlamlı 4,76 miligram düşürdüğünü buldu.
Genel olarak, araştırmacılar, soya proteininin yetişkinlerde LDL kolesterolü yaklaşık %3-4 oranında azaltabileceği ve kalp-sağlıklı, kolesterol düşürücü bir diyetteki yerini sağlamlaştırabileceği sonucuna vardı.
BİTTER ÇİKOLATA
Bitter çikolatada bulunabilen kakao, birçok meyve ve sebzede bulunan bir bileşik grubu olan flavonoidler içerir. Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri, sağlığa çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir.