Yüksek tansiyonu kontrol altına almak isteyenler için yepyeni bir yaklaşım gündemde. Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nde yürütülen yeni bir araştırma, tansiyonla mücadelede sadece tuz tüketimini azaltmanın ötesine geçen bir stratejiyi gündeme getiriyor: Potasyum oranı yüksek besinleri sofralara daha fazla dahil etmek!
Bilim insanları, potasyum ve sodyum dengesinin vücut üzerindeki etkilerini anlamak için matematiksel bir model geliştirdi.
Araştırma sonucunda, potasyum alımını artırmanın, "tek başına sodyum (tuz) azaltımından" daha güçlü bir tansiyon dengeleyici etkiye sahip olabileceği ortaya kondu. Bu nedenle tuz azaltmanın yanı sıra aynı zamanda potasyumu yükseltmek çok dah etkili bir sonuç ortaya çıkarabilir.
VÜCUDUN DENGE MEKANİZMASI POTASYUMA YATKIN
Çalışmanın başındaki isimlerden Uygulamalı Matematik Profesörü Dr. Anita Layton, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Yüksek tansiyon söz konusu olduğunda genellikle ilk tavsiye tuz tüketimini azaltmak olur. Ancak araştırmamız, potasyum açısından zengin yiyeceklerin –örneğin muz ve brokoli– diyetimize eklenmesinin tansiyon üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini gösteriyor."