Yediklerimizin sağlığımız üzerinde önemli bir etkisi olduğu tartışılmaz bir gerçek. Bazı besinler hastalıklara karşı kalkan görevi görürken bazıları ise çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Ancak öyle bir meyve var ki sağladığı faydalar ile meyvelerin bile kralı olarak anılıyor.
Durian meyvesi birçok çeşitte olabilir, ancak genellikle dikenli dış kabuğu ve güçlü kokusuyla bilinir. Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında, durian çok yüksek besin içeriğine sahiptir.
NASIL KULLANILIR?
Durian tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılır. Hem kremamsı etli kısmı hem de çekirdekleri yenilebilir, ancak çekirdeklerin pişirilmesi gerekir.
Bir fincan (243 gram) posa şunları sağlar:
Kalori: 357
Yağ: 13 gram
Karbonhidrat: 66 gram
Lif: 9 gram
Protein: 4 gram
C Vitamini: Günlük Değerin (DV) %80'i
Tiamin: DV'nin %61'i
Manganez: DV'nin %39'u
B6 Vitamini: DV'nin %38'i
Potasyum: DV'nin %30'u
Riboflavin: DV'nin %29'u
Bakır: DV'nin %25'i
Folat: DV'nin %22'si
Magnezyum: DV'nin %18'i
Niasin: DV'nin %13'ü
KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR
Durian, diğer birçok tropikal meyveden daha düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir, bu da kan şekeri seviyelerini daha az yükseltebileceği anlamına gelir.
DURİAN NASIL YENİR?
Durianın sert, dikenli kabuğunu açmak için genellikle ellerinizi korumak için eldiven veya eldiven takmanız gerekir.
Durianın etini nazikçe çıkarmadan önce kabuğunu bir bıçakla kesmeniz ve ellerinizle açmanız gerekir.
Eti dondurulmuş olarak da satılır, bu da dokusunu hafifçe değiştirir, daha gevşek ve daha lifli hale getirir.
Durian ayrıca şekerleme gibi hazır yiyeceklerde de kullanılır. Ancak bu size lezzetinin bir örneğini verebilirken, size sağlık yararları sağlamaz.
NEDEN BU KADAR GÜÇLÜ KOKUYOR?
Durian'ın kokusu hakkında görüşler karışık. Bazıları onu severken, diğerleri ondan nefret ediyor.