Genel sağlığımız gibi beynimiz de sağlıklı kalmak için bazı besinlere ihtiyaç duyar. Belirli besinlerin tüketimi beyin sağlığımız üzerinde önemli rol oynayabilir ve hafızamızı güçlendirebilir. İşte bilimsel olarak etkisi kanıtlanmış hafızayı zehir gibi yapan o besinler…
Yağlı balıklar, yemişler, kuruyemişler ve beyni güçlendiren diğer yiyecekler, kısa ve uzun vadeli beyin fonksiyonlarını destekleyebilecek temel besinleri içerir.
Beyin, vücudun kalorilerinin yaklaşık yüzde 20'sini kullanan yoğun enerji tüketen bir organdır, bu nedenle gün boyunca konsantrasyonu korumak için bol miktarda faydalı yakıta ihtiyacı vardır.
Beyin ayrıca sağlıklı kalmak için bazı besinlere ihtiyaç duyar. Örneğin Omega-3 yağ asitleri, beyin hücrelerinin inşasına ve onarımına yardımcı olur ve antioksidanlar, beyin yaşlanması ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif bozukluklarla bağlantılı olan hücresel stresi ve enflamasyonu azaltır.
Bu sonuçlar, yağlı balık gibi omega-3 açısından zengin yiyecekler yemenin beyin fonksiyonlarını artırabileceğini düşündürmektedir.
BİTTER ÇİKOLATA
Bitter çikolata, yoğun miktarda kakao içerir. Kakao, bir tür antioksidan olan flavonoidler içerir. Beyin, yaşa bağlı bilişsel gerileme ve beyin hastalıklarına katkıda bulunan oksidatif strese karşı oldukça duyarlı olduğundan, antioksidanlar özellikle beyin sağlığı için önemlidir.
Yapılan araştırmalar kakao flavonoidlerinin beyne iyi geliyor göstermektedir. 2013 tarihli bir incelemeye göre, beynin hafıza ve öğrenme ile ilgili kısımlarında nöron ve kan damarı büyümesini teşvik edebilirler. Ayrıca beyindeki kan akışını uyarabilirler.
Bununla birlikte, 2018 yılında insanlar üzerinde yapılan bir çalışma, bitter çikolatanın beyni güçlendiren etkilerini de desteklemektedir. Araştırmacılar, katılımcılar en az yüzde 70 kakao içeren çikolata yedikten sonra beyindeki aktiviteye bakmak için görüntüleme yöntemlerini kullandılar. Araştırmacılar, bu tür bitter çikolata yemenin, öğrenme için çok önemli olan beyin plastisitesini artırabileceği ve ayrıca beyinle ilgili başka faydalar da sağlayabileceği sonucuna vardı.
ORMAN MEYVESİ
Bitter çikolata gibi, birçok orman meyvesi de flavonoid antioksidanlar içerir. Araştırmalar, bunların orman meyvelerini de beyin için iyi bir besin olduğunu düşündürmektedir.
Antioksidanlar, iltihabı ve oksidatif stresi azaltarak yardımcı olur. Orman meyvelerindeki antioksidanlar arasında antosiyanin, kafeik asit, kateşin ve kuersetin bulunur.
2014 tarihli bir inceleme, orman meyvelerindeki antioksidan bileşiklerin beyin üzerinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok olumlu etkiye sahip olduğunu belirtmektedir:
Beyin sağlığını önleyebilen antioksidan açısından zengin meyveler şunları içerir:
KURUYEMİŞ VE TOHUMLAR
Daha fazla kabuklu yemiş ve tohum yemek, beyin için iyi olabilir, çünkü bu gıdalar omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar içerir. 2014 yılında yapılan bir araştırma, daha yüksek bir genel kuruyemiş alımının ileri yaşlarda daha iyi beyin fonksiyonu ile bağlantılı olduğunu buldu.
Kuruyemiş ve tohumlar, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresten koruyan antioksidan E vitamini açısından da zengin kaynaklardır. Bir kişi yaşlandıkça beyni bu oksidatif strese maruz kalabilir ve bu nedenle E vitamini ileri yaşlarda beyin sağlığını destekleyebilir.
2014 yılında yapılan bir inceleme, E vitamininin ayrıca bilişin iyileştirilmesine ve Alzheimer hastalığı riskinin azalmasına katkıda bulunabileceğini buldu.
En yüksek miktarda E vitamini içeren kabuklu yemişler ve tohumlar şunları içerir:
KAHVE
Kahve iyi bilinen bir konsantrasyon yardımcısıdır. Çoğu kişi onu uyanık kalmak ve odaklanmayı teşvik etmek için içer. Kahvedeki kafein, beyinde adenozin adı verilen ve kişinin uykulu hissetmesine neden olan bir maddeyi bloke eder.
Uyanıklığı artırmanın ötesinde, 2018'de yapılan bir araştırma, kafeinin beynin bilgi işleme kapasitesini de artırabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, kafeinin, karmaşık ve değişken beyin aktivitesine neden olduğunu buldular. Entropi yüksek olduğunda, beyin daha fazla bilgiyi kolayca işleyebilmektedir.