Yakın zamanda yapılan bir araştırmada yeni bir renk keşfedildiği iddia edildi. Kaliforniya Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, insanların gözlerine lazer ışınları göndererek çığır açıcı bir buluşa imza attı. Bu sayede bilim insanları daha önce hiç görülmeyen bir renk keşfettiklerini söylediler.
Bazı uzmanlar keşfin hala 'tartışmaya açık' olduğunu düşünürken, bu keşfin arkasındaki araştırmacılar buna 'olo' adını verdi.
Bulgular Science Advances dergisinde yayımlandı. Ortak yazar Profesör Ren Ng bunları 'dikkat çekici' olarak nitelendirdi.
Profesör, rengi gözümüzde canlandırmak adına şöyle bir örnek verdi, "Diyelim ki hayatınız boyunca etrafınızda sadece pembe, bebek pembesi, pastel pembe görüyorsunuz,
"Sonra bir gün ofise gidiyorsunuz ve birinin üzerinde bir gömlek görüyorsunuz, gördüğünüz en yoğun bebek pembesi renkte ve bunun yeni bir renk olduğunu söylüyorlar ve biz buna kırmızı diyoruz" diyor.
ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?
Çalışmada katılımcıların her birinin bir göz bebeğine lazer ışını tutuldu. Bu çalışmada kullanılmak üzere güncellenen bir cihaz, görme duyusu gibi gözün arkasında bulunan ve görsel bilgiyi işleyen, ışığı optik sinir yoluyla beyne gönderilebilen elektrik sinyallerine dönüştüren ışığa duyarlı bir doku olan retinayı analiz ediyor.
Ancak retinada renk algılamaya yardımcı olan koni hücreleri bulunur. Makalede, "M koni hücresini uyaran herhangi bir ışık, işlevleri örtüştüğü için komşu L ve/veya S koni hücrelerini de uyarmalıdır" denildiği gibi, mavi, kırmızı ve yeşil dalga boylarına duyarlı olan S, L ve M olmak üzere üç tipi bulunmaktadır. Buna karşın çalışma sırasında lazer sadece doğal görüşte oluşmayacak bir renk sinyali gönderen M konilerini uyardı.