Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli padişahlarından biri olan Fatih Sultan Mehmet'in görünümü, Türkiye'de yaşayan İranlı ressam Reza Hemma-Tirad'ın çalışmalarıyla yeniden yorumlandı. Sanatçı, üç yıl süren çalışmaları sonucunda 36 padişahın portresini hazırladı ve tarih kitaplarında yer alan görünümlerinden farklı bir perspektif sundu. İşte ilk kez göreceğiniz o portreler!
Türkiye'de yaşayan İranlı bir ressam, padişahların görünümüne dair yaptığı çalışma kapsamında 3 yıl boyunca 36 Osmanlı padişahının portresini tamamladı.
OSMANLI PADİŞAHLARININ ÖLÜM NEDENLERİ
Osmanlı tarihinin en trajik olaylarından biri olan Genç Osman hadisesi, 20 Mayıs 1622'de yaşanmış ve etkileri yüzyıllar boyu unutulmamıştır.
Henüz 14 yaşında tahta çıkan İkinci Osman (Genç Osman), reform çabaları sırasında hayatını kaybetmiştir.
Polonya seferine çıkmadan önce kardeşi Şehzade Mehmed'in idamını emreden Genç Osman, Şehzade Mehmed'in ağır bedduasına maruz kalmıştı: "Osman, Allah'tan dilerim ki ömrün berbat olsun! Beni hayatımdan mahrum ettin, inşallah sen de saltanat süremeyesin."
Birinci Ahmed'in 1617'deki vefatının ardından, Osmanlı tahtına devletin ileri gelenlerinin ortak kararıyla 22 Eylül 1617'de Ahmed'in büyük oğlu Şehzade Mustafa oturtuldu.
Genç Osman'ın ağabeyi olan Şehzade Mustafa'nın tahta geçişiyle, Osmanlı'da babadan oğula geçen saltanat geleneği sona ermiş; hanedanın hayatta olan en yaşlı erkek üyesinin tahta çıkması kararlaştırılmıştı.
PADİŞAHI ODAYA KİLİTLEDİ
Ancak, Birinci Mustafa'nın akli durumundaki bozukluk yüzünden devlet işleri yürümüyordu. Durumu gören Harem Ağası Mustafa, padişahı tahttan indirmek için bir komplo hazırladı.
26 Şubat 1618 günü askerlere maaş dağıtıldığı sırada hükümdarı dairesine kilitledi ve tahta Birinci Ahmed'in diğer oğlu olan Şehzade Osman çıkartıldı. Böyle bir emrivaki ile tahtından olan Birinci Mustafa, sadece 97 gün padişahlık edebilmişti.
Genç Osman, büyük dedeleri gibi cihangir olup şöhret kazanma hevesine düştü ve 1621 Nisan'ında Polonya üzerine sefere çıktı ama İstanbul'dan ayrılmadan önce kendisinden dört ay küçük olan kardeşi Şehzade Mehmed'i boğdurttu.
İdam için gerekli fetvayı Şeyhülislâmı Esad Efendi'den alamamış ve şeyhülislâmlıkta gözü olan Rumeli Kazaskeri Kemaleddin Efendi'den elde etmişti.
Şehzade Mehmed, kendisini boğmaya gelen cellâdları görünce, kardeşine "Osman, Allah'tan dilerim ki ömrün berbad olsun! Beni hayatımdan mahrum ettin, inşaallah sen de saltanat süremeyesin" diye beddua etmişti.
YENİÇERİLER AYAKLANDI
Polonya'da kolay bir zafer kazanacağını zanneden Genç Osman,umduğunu bulamadı ve Leh, yani Polonya askerlerinin işgal ettiği Hotin Kalesi kuşatıldıysa da fethedilemedi. Genç Osman,başarısızlığın bütün suçunu yeniçerilere yükledi.
Yeniçeri Ocağı'na çekidüzen vermek istedi fakat kardeşinin bedduası üzerindeydi ve işleri hep ters gitmeye başladı.
Yeniçeriler'i disiplin altına sokamayan hükümdar, bu defa hacca gitme bahanesiyle Suriye'den ve Anadolu'dan asker toplamayı düşündü fakat planları öğrenilince zor durumda kaldı.
Askerler, padişahtan hacca gitmemesini istediler ama Genç Osman tepkilere aldırış etmedi ve Üsküdar'a geçti. Bunun üzerine yeniçerilerle sipahiler ayaklandılar.
Hiçbir direnişle karşılaşmadan sarayın üçüncü kapısından geçerek avluya doldular ve devrik hükümdar Birinci Mustafa'yı buldular.
Genç Osman durumun vahametini kavrayınca âsilerin taleplerini kabul etti fakat askerler Birinci Mustafa'yı çoktan padişah ilân etmişlerdi. Çaresi kalmadığını gören Genç Osman, yeniçeri ocağına sığındı ve hapsedildi.
OSMANLI'DA BİR İLK
Birinci Mustafa'nın tarafdarları, eski hükümdar yaşadığı sürece kendi iktidarlarının sağlam olmayacağının farkındaydılar ve bu yüzden Osman'ın ortadan kaldırılmasına karar verdiler.
Yedikule'ye hapsedilmiş olan devrik hükümdara utanç verici hareketler yapıldı ve Genç Osman kemendle boğuldu.
Osmanlı tarihinde bir padişah ilk defa teb'ası tarafından öldürülüyordu ve Genç Osman, halkın kanaatine göre tahtını sağlamlaştırmak için canını aldığı kardeşi Şehzade Mehmed'in bedduasına uğramıştı.