Kuru fasulye, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Yüksek protein içeriğiyle besleyici ve doyurucu olmasına rağmen, bazı kişiler gaz yapabileceği endişesiyle tüketmekten kaçınabilir. Ancak doğru teknikler uygulandığında bu sorunun önüne geçmek mümkündür. İşte kuru fasulyeyi daha rahat sindirebilmek için kullanabileceğiniz yöntemler...
Kuru fasulye, bitkisel protein bakımından zengin ve besleyici bir baklagildir. Ancak tüketimi sırasında oluşabilecek gaz problemi, bazı yöntemler ve doğru baharat kullanımıyla önlenebilir. İşte kuru fasulyenin sindirimini kolaylaştırmaya ve gaz oluşumunu azaltmaya yardımcı olacak bazı etkili çözümler...
KURU FASULYE NEDEN GAZ YAPAR?
Sevilen baklagillerden biri olan kuru fasulye, bazı kişilerde sindirim sorunlarına yol açabilir. Bunun başlıca nedeni, içerdiği oligosakkarit adlı kompleks şeker molekülleridir.
Oligosakkaritler, bağırsak ve midede tamamen parçalanamadığı için sindirim sürecinde fermantasyona uğrayarak gaz oluşumuna sebep olur.
Aynı şekilde kekik de fasulyenin pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Kuru fasulyenin gaz yapmaması için kullanılan bir diğer yöntem ise fasulyeyi bir gece önceden suda bekletmektir.
Bir gece boyunca suda bekletmek, gazın önceden çıkmasını sağlar ve haşlama sırasında yüzeye çıkan köpüğün alınması da gaz sorununu en aza indirir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkede ortalama yaşam süresi 78,3 yıl olarak tespit edildi. Kadınların, erkeklerden ortalama 5,5 yıl daha uzun yaşadığı belirtilirken, kadınların ortalama ömrü 81,1 yıl, erkeklerin ise 75,6 yıl olarak kaydedildi. Şehirlere göre yapılan incelemelerde, en uzun ortalama yaşam süresine sahip il ise...
ADIYAMAN
Kadınlarda ortalama yaşam süresi: 80,5
Erkeklerde ortalama yaşam süresi: 74,9
Ortalama: 77,7
DENİZLİ
Kadınlarda ortalama yaşam süresi: 81,3
Erkeklerde ortalama yaşam süresi: 75,7
Ortalama: 78,5
DİYARBAKIR
Kadınlarda ortalama yaşam süresi: 81,5
Erkeklerde ortalama yaşam süresi: 75,5
Ortalama: 78,5