Sağlıklı beslenmenin öneminin artık hepimiz farkındayız. Ancak tükettiğimiz gıdaların ne olduğu kadar nasıl tüketildiği de büyük bir önem taşıyor. Başına gelen bir olay nedeniyle neredeyse ölümden dönen bir adam, yanlış tükettiği sağlıklı bir gıdanın nasıl boğulmasına yol açabileceğini ve bilinçli olmanın önemini gözler önüne serdi.
Chia tohumunun faydalarını öğrenen ve denemek isteyen bir adam, yanlış tükettiği tohumlar nedeniyle az kalsın boğuluyordu.
Bir yiyecekle veya sıvı ile karıştırmaktansa bir yemek kaşığı chia tohumu tek doğrudan yutan talihsiz adam ardından ise bir bardak su içti.
Chia tohumu aslında, lif, omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar açısından oldukça zengin olan bir besin kaynağı olsa da bilinçsiz tüketimi bambaşka sorunları doğurabilir.
Tıkanıklık, suyu emen chia tohumları tarafından meydana getirildi. Chia tohumları bir sıvıya maruz kaldığında 'ağırlıklarının 12 katına kadar' suyu emebilir.
Bu, adamın hemen ardından içtiği suyun tohumlarla reaksiyona girerek bu kalın macunu oluşturduğu anlamına geliyordu.
Hastanın tedavisine yardımcı olan doktor Dr. Rebecca Rawl, dergisine yaptığı açıklamada , "Oyun hamuru kıvamına yakın bir kıvamdaydı, sıvı olarak çok sert ama bir o kadar da yumuşaktı." dedi.
Dr. Rawl ve ekibi, tohumları çıkarmak için küçük bir endoskop kullanarak tıkanıklığı açmak zorunda kaldı.
Peki aynı şeyin bizim başımıza gelmemesi ancak sağlık faydalarından yararlanmak için neler yapabiliriz? İşte yanıtı…
CHİA TOHUMU EN İYİ NASIL TÜKETİLİR?
Chia tohumlarının sıvıyla temas ettikten sonra hızla genişlediği göz önüne alındığında, onları tüketmenin en iyi yolu öncelikle bu reaksiyonun tamamlanmasını beklemektir.