Sağlıklı beslenmek isteyen kişiler için zengin besin değeri sayesinde oldukça faydalı olan avokadolar, olgunlaştıktan sonra çabuk bozulacağından hızlıca tüketilmesi gereken bir meyvedir, bu sebeple her zaman tüketime hazır haldeyken satılmaz. Olgunlaşmamış halde satın aldıktan sonra bazen 3 gün bazen 1 hafta boyunca olgunlaşmasını beklemek yerine uygulayabileceğiniz bu basit ama oldukça etkili taktikler sayesinde avokodalarınız tek gece hazır hale gelecek.
KAĞIT TORBADAN YARARLANIN
Avokado, ortamda hava akışı olduğu sürece sert kalmaya devam edecektir. Bu nedenle daha kapalı ve karanlık bir ortama ihtiyacı vardır. Bilinenin aksine avokadoyu buzdolabına koymak avokadoyu olgunlaştırmıyor ve olgunlaşma süresini uzatabiliyor.
Avokadonuzu hızlıca olgunlaştırmak için avokadoda bulunan etilen gazının uçmasını engellemeniz gerekir. Bu gaz, meyvelerin olgunlaşmasını kolaylaştıran bir bitkisel hormondur.
Avokadolarınızın daha kısa sürede olgunlaşması için içine sığabileceği kadar bir kağıt torbaya avokadonuzu sarın bir gece bekletin. Bu şekilde avokadolarınız çok daha hızlı şekilde hazır hale gelecek.
BU MEYVELERİ YANINA EKLEYİN
Meyvelerin olgunlaşmasını sağlayan etilen gazını artırmak avokadoyu hızlı bir şekilde tüketilebilir hale getirecektir. Bu nedenle etilen gazı açısından zengin meyvelerden yararlanabilirsiniz.
Muz, elma veya domatesi avokadonun yanına ekleyebilir ve avokadonun daha hızlı olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu meyveler bir arada olduğu zaman daha çabuk olgunlaşmaya başlar.
ORTADAN İKİYE KESİLDİYSE DE BU YÖNTEMİ DENEYEBİLİRSİNİZ
Ortadan ikiye kesilmiş avokado açıkta bırakıldığında hızlıca kararmaya başlar ve tadında bozulmalar meydana gelir. Ancak, eğer avokadoyu ortadan ikiye kestiyseniz ve olgunlaşmadığını fark ettiyseniz endişe etmenize gerek yok.
Avokadonun kesilmiş taraflarını streç filmle güzelce sarıp hava almasını engellerseniz meyvenizde kararmalar ve tat değişikliği görülme riskini minimuma indirirsiniz. Ek olarak, avokadolarınız bu sayede olgunlaşmaya devam edecektir.
KARARMAMASI İÇİN NE YAPMALISINIZ?
Avokadoyu kestikten sonra kararmaması için kalan yarısına limon suyu sürebilirsiniz. Bu avokadonun daha taze kalmasını sağlayacaktır. Avokadolarınız yeterince olgunlaştıysa ancak hepsini tüketemiyorsanız püre haline getirip buzlukta saklayabilirsiniz.