Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Güncel Haberleri Evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası! Tek yapmanız gereken içerisine bir tutam...

Evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası! Tek yapmanız gereken içerisine bir tutam...

Hepimizin mutfağında mutlaka yer bulan, hem lezzetiyle hem de faydalarıyla sofralarımızın baş tacı olan yoğurt, aslında sanıldığı kadar zor mayalanan bir ürün değil. Özellikle doğal ve katkısız beslenmenin ön planda olduğu bugünlerde, evde yoğurt yapmak yeniden popülerlik kazandı. Peki ama taş gibi kıvamlı o şahane yoğurdu nasıl elde ederiz?

İDİL AÇIKALIN
İDİL AÇIKALIN
Giriş Tarihi: 29.06.2025 11:27
PAYLAŞ
ABONE OL
Evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası! Tek yapmanız gereken içerisine bir tutam...

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bu pazar, hemen hemen hepimizin evlerimizde mayaladığı yoğurtlara farklı bir bakış açısı getirmeyi hedefliyorum. 'Evde mayalanan yoğurtlardan neler yapılabilir?' diye düşündüm. Mayaladığım yoğurtlar, bence çok leziz oldu ve birini bal ile diğerini pudra şekeri ile yerim diyerek hayallere kapıldım. Ezdiğim meyvelerle karıştırıp meyveli yoğurt olarak tüketmemin yanında geri kalanları, bez bir torbadan suyunu süzdürüp süzme yoğurt olarak değerlendirdim. Her şeyin sağlıklısına ve doğalına yöneldiğimiz bugünlerde evde yoğurt yapmanın ne kadar basit olduğunu göstermek istedim.

SÜT NASIL YOĞURT OLDU?
Yoğurdun nasıl yapıldığını en azından ne ile yapıldığını hepimiz biliyoruz. İnsanlar sütü nasıl yoğurt haline getirdiler? Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkıyor paradoksu gibi bir bilinmez denklemin içine soktum kendimi. Sahi ilk yoğurtsuz yoğurt nasıl mayalandı? Bir rivayete göre sütün yoğurt olarak mayalanması Hz. İbrahim'e melekler tarafından öğretilmiş ve bu bir sır olarak babadan oğula geçmiş.

YOĞURDUN HİKAYESİ
Tarihsel anlamda 6 bin yıldır, yoğurt üretilip tüketildiği tahmin ediliyor. Yoğurt adı Türkçe'dir ve neredeyse tüm dillerde adı aynıdır. Bu sebeple milli yiyeceklerimizden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yoğurt kelimesinin ilk olarak Kaşgarlı Mahmut tarafından 'Divanı Lügat'üt Türk'te kullanıldığını tespit edilmiş. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de yoğurt oldukça değerliymiş ve saray mutfağının vazgeçilmez besin kaynağı imiş. Hatta Kanuni Sultan Süleyman, Fransa kralının hastalandığı bir dönemde yoğurdu kendisine ilaç olarak göndermiş. Bakterileri öldürücü özelliği nedeniyle yoğurt, Fransa kralını hemen ayağa kaldırmış. Buradan yola çıkarak, Amerika'nın bile daha sonraki yıllarda tanıştığı yoğurt; ilaç olarak tüketilme özelliğini korumuş ve 1900'lerin başında eczanelerde pastörize olarak satılmış.

Ebeveynlerin yeni kabusu oluyorlar! Anne-babalar dikkat: Bakıcı sorunu küçümsenmeyecek düzeyde

Ebeveynlerin yeni kabusu oluyorlar! Anne-babalar dikkat: Bakıcı sorunu küçümsenmeyecek düzeyde

Bayılarak yiyoruz ama her lokması ömrünüzden çalıyor! Sofradaki sessiz tehlike…

Bayılarak yiyoruz ama her lokması ömrünüzden çalıyor! Sofradaki sessiz tehlike…

Giderlerde adeta balçığa dönüşüyor! Bulaşık yıkarken bu hataya dikkat

Giderlerde adeta balçığa dönüşüyor! Bulaşık yıkarken bu hataya dikkat

FAYDASI SAYMAKLA BİTMEZ
Yoğurt; saf olarak tüketilmesinin yanında, dünyada yaygın olarak kullanım şekli meyveli yoğurt formundadır. Ancak hangi formda tüketiliyor olursa olsun faydaları saymakla bitmeyecek derecede çoktur. Bakterileri, bağırsaktaki mikropları öldürür. Karaciğere, cilt hastalıklarına, damar sertliğine iyi gelir. Uyku vericidir. Sinir hastalıklarında, kandaki kolesterol seviyesini düşürmede etkilidir. Büyümeyi ve gelişmeyi hızlandırır. Bugünlük İdilika'nın Mutfağı'ndan bu kadar. idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresime göndereceğiniz yoğurt fotoğraflarınızı görmeyi ve deneyimlerinizi okumayı merakla bekliyorum... Şimdiden hepinize kolay gelsin. Sevgi ve selamlarımla...

EKŞİMİŞ YOĞURTLARI DEĞERLENDİRİN
Ekşimiş yoğurtları, ev yapımı olsun olmasın içine biraz su takviyesi ile tencereye alıp tuz ekliyoruz. Kaynatmaya başlıyoruz. Kaynadıktan kesilen yoğurdun üzerinde pütür pütür parçalar oluşmaya başlayacak. Tam bu sırada altını kapatıp tel bir süzgeç ya da tülbentle süzüyoruz. İşte size şahane bir ev yapımı çökelek. 'Kalan yoğurt suyunu ne yapacağız?' diye soracak olursanız, onu da poğaça hamurunda kullanıyoruz. Daha besleyici ne olabilir ki?

EV YAPIMI YOĞURT
Öncelikle sütü maksimum 10 dakika kaynatıyoruz. Kaynattığımız sütün ılınmasını bekliyoruz ve serçe parmağımızla ısıyı kontrol ediyoruz. Buradaki kriterimiz parmağımızın yanmaması ancak sıcak bir ısı hissetmesi olmalı. Sütün ısısı istediğimiz noktaya geldiğinde bir yemek kaşığı yoğurdun içine ılık sütten biraz döküp karıştırıyoruz. Daha sonra sütlü yoğurtlu karışımı ılık sütün içine ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz. Üzerini iyice kapatıp kalın bir örtü havlu ya da battaniye ile etrafını sarıyoruz. Not: Sütü mayalarken eğer elimizde başka bir yoğurt yok ise bir yemek kaşığı tereyağı ile de mayalayabiliriz.

Ebeveynlerin yeni kabusu oluyorlar! Anne-babalar dikkat: Bakıcı sorunu küçümsenmeyecek düzeyde

Ebeveynlerin yeni kabusu oluyorlar! Anne-babalar dikkat: Bakıcı sorunu küçümsenmeyecek düzeyde

Bayılarak yiyoruz ama her lokması ömrünüzden çalıyor! Sofradaki sessiz tehlike…

Bayılarak yiyoruz ama her lokması ömrünüzden çalıyor! Sofradaki sessiz tehlike…

Giderlerde adeta balçığa dönüşüyor! Bulaşık yıkarken bu hataya dikkat

Giderlerde adeta balçığa dönüşüyor! Bulaşık yıkarken bu hataya dikkat

YOĞURT FIRINDA MAYALANIR MI?
Fırını 50 derecede 10-15 dakika çalıştırıp kapattığımızda, mayaladığımız yoğurtları da üzerilerini kapamadan fırının içine yerleştirirsek, 4-4.5 saat beklemenin sonunda şahane kıvamlı bir yoğurt elde edebiliriz. Fazla sallamadan hemen buzdolabına koyup soğutursak, yedi saatin sonunda kapaklarını kapatıp istediğimiz zaman kullanabiliriz. Ev yapımı yoğurt yaparken, yoğurdu fırında mayalamanın çok önemli püf noktaları var. En önemlisi fırında mayalarken ağzını açık bırakmak... Bu usulde oda sıcaklığında mayalarken olduğu gibi her tarafını kapatıp battaniyeler ile sarıp sarmalamaya gerek yok. Ben bu yöntemde yoğurt mayaladığımda çoğunlukla açık ve günlük süt kullandım. Kesinlikle sonuç daha etkili; taş gibi yoğurtlar oluyor.

MALZEMELER

1 lt. organik inek sütü
1 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt veya 1 yemek kaşığı hazır yoğurt

PÜF NOKTALARI
Yağlı süt her zaman daha iyi sonuç verir, yoğurdunuzun kıvamı daha koyu olur.
Paket sütlerle mayalanan yoğurtlar her zaman tutmayabilir, günlük ve açık süt ile mayalanan yoğurt diğerine nazaran hem daha lezzetli, hem de kıvamı daha yoğun oluyor.
Yazın yoğurt mayalıyorsanız, üzerini az örtmek lazım ki yoğurdunuz sulanmasın ve ekşimesin.
Mayalama işlemi esnasında, mayanın içine katılacak şeker mayalandırmayı hızlandırır, eklenecek tuz ise ekşimeyi geciktirir.

Ebeveynlerin yeni kabusu oluyorlar! Anne-babalar dikkat: Bakıcı sorunu küçümsenmeyecek düzeyde

Ebeveynlerin yeni kabusu oluyorlar! Anne-babalar dikkat: Bakıcı sorunu küçümsenmeyecek düzeyde

Bayılarak yiyoruz ama her lokması ömrünüzden çalıyor! Sofradaki sessiz tehlike…

Bayılarak yiyoruz ama her lokması ömrünüzden çalıyor! Sofradaki sessiz tehlike…

Giderlerde adeta balçığa dönüşüyor! Bulaşık yıkarken bu hataya dikkat

Giderlerde adeta balçığa dönüşüyor! Bulaşık yıkarken bu hataya dikkat

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Kuruluş Osman
    5. Can Borcu
    6. Aile Saadeti
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın