15 Haziran'da düzenlenecek Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS) öğrencilerin analiz ve yorum gücünü ölçen, yeni nesil olarak tabir edilen soru tipleri çıkacak. Benzer şekilde öğrencilerin birden çok çıkarım yapmasını isteyen paragraf soruları olacak. Öğrencilerin "Süreyi nasıl yetiştireceğim?" kaygısıyla en çok korktuğu soru tipleri bunlar oluyor. Bazen öğrenciler uzun metinli bir soru ile karşılaştıklarında zor olduğuna dair önyargı yaşıyor. Ancak sınavın en kolay soruları aslında bu tip sorulardan oluşuyor. Uzmanlar "Hâlbuki soru metni uzun olursa cevaba dair daha çok ipucu anlamına gelir. Bu nedenle daha kolay çözülebilme olasılığı da yüksektir. Soruların güçlük derecelerini belirleyen şey içerikleridir, uzunlukları veya görünümleri değil" diyor. Paragraf soruları, 'noktalama işaretlerinin' nasıl kullanıldığına ilişkin Türkçe testine de yardımcı olur. Çünkü noktalama işaretlerinin nasıl kullanıldığını, testteki diğer paragraf sorularının içeriğinde de bulabilirsiniz. Ana fikri bulmanızın istendiği paragraf sorularını daha kolay çözmeniz için bunlara dikkat edin:
- İlk cümlesi genellikle yazarın savunacağı fikri dile getirdiği cümledir.
- Son cümlesi ise yazarın savunduğu fikri sonuçlandırdığı cümledir. Paragrafın ana fikrinin çıkarılması için ilk ve son cümlenin göz önünde bulundurulması oldukça önemlidir.
ÇELDİRİCİLERE DİKKAT
- Sınavlarda zaman zaman elemenin daha iyi yapılabilmesi için sorularda kurnazlığa başvurulabilir. Mesela genelde sorular X'in kaç olduğu şeklindedir ama bazı sorular sizden X'in değerini bulup oradan Y'nin kaç olduğunu bulmanızı ister.
- Eğer siz sorunun sizden ne istediğini tam olarak anlamadıysanız muhtemelen X'i bulduğunuz anda çeldirici şıkkı işaretleyip hata yapacaksınız. Böyle sorularda sorunun sizden gerçekte neyi istediğini hatırlamanız için sorunun yanına ufak bir not düşmeniz faydalı olur.
BU HATALARDAN UZAN DURUN
LGS giriş belgeleri 4 Haziran'da açıklanacak. Pandemi döneminde ve önceki yıl öğrenciler kendi okullarında sınava giriyordu. Ancak bu yıl bu kural değişti. Öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) belirlenen okullarda sınava girecek. Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarasının da yer aldığı fotoğraflı sınav giriş belgesi 4 Haziran Çarşamba gününden itibaren yayımlanacak. Okul müdürleri bu belgeleri elektronik ortamda alacak, mühürleyip, onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek. Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Uzmanlar öğrencilerin sınava girecekleri okulu mutlaka önceden ziyaret etmesini öneriyor. Sınavda bu hataları yapmayın Öğrenciler LGS'ye ne kadar iyi hazırlanmış olsa da sınav sırasında yapılan bazı hatalar başarısızlığa neden olabiliyor. Öğrencilerin en sık yaptığı hataları uzmanlar şöyle sıralıyor: