Ramazan ayı, hem manevi bir arınma dönemi hem de vücudumuzun sağlığına özen gösterdiğimiz bir ay. Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmek, vücudunuzu beslemek kadar, oruç tutarken sağlığımızı da korumamız önemli. Uzm. Diyetisyen Yağmur Satıroğlu, "Oruç sırasında sağlıklı kalmak ve enerjinizi dengede tutmak için sahur ve iftar öğünlerinizi doğru şekilde planlamak önemlidir" dedi.
DOĞRU BESLENMEK ŞART
"Ramazan ayında sağlıklı bir oruç süreci geçirmek, sadece yeterli su alımı ve ilaç düzeni ile sınırlı değildir; aynı zamanda doğru beslenme de oldukça önemlidir" diyen Dyt. Satıroğlu, şunlara dikkat çekti: " Oruç tutarken, vücudunuzu en iyi şekilde besleyerek enerjinizi dengede tutmak için sağlıklı bir sahur ve iftar menüsü hazırlamak büyük bir rol oynar."
BESLENMEYE DİKKAT!
Dyt. Satıroğlu, sahur ve iftar için şu önemli, önerilerde bulundu:
ANİ ŞEKERDEN KAÇINALIM
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pınar Köksal da şeker hastaları (diyabet) ve oruç hakkında bilgiler vererek, şunları söyledi: "Diyabet hastalarında uzun süren açlık esnasında kan şekeri tehlikeli olarak düşebiliyor ancak bu risk her diyabet hastası için farklılık gösterir. Sahurda posadan zengin ve uzun süre tok tutacak gıdalar tercih edilmeli. Sahurda çavdar veya tam buğday ekmeği, az yağlı peynir, yumurta, zeytin, bol yeşillik, bir bardak süt veya ayran ve bir porsiyon meyve uygun bir seçenek olabilir. İftarda ise salata ve bir kâse çorba ile oruç açıp, 10-15 dakika ara verdikten sonra yemeğe devam ederek ani şeker yükselmelerinden kaçınmak mümkündür. Gece ara öğününde ise, gün boyu yeterince tüketilmeyen meyve, süt veya yoğurt, az miktarda fındık, badem, ceviz gibi besin gruplarına yer verilmeli. Sıvı ihtiyacı için de iftardan sonra bol su ve bunun yanında yanı sıra şekersiz komposto, ayran, süt, şekersiz çay gibi içecekler tüketilebilir."
İFTAR VE SAHURA ÖZEL SAĞLIKLI MENÜLER ÖRNEK SAHUR MENÜSÜ
ÖRNEK İFTAR MENÜSÜ
İFTAR VE SAHUR ARASI ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ