Akdeniz tipi beslenme, temelinde Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde alışılagelen beslenmenin temel öğelerini barındırmaktadır. Akdeniz diyetinin faydaları denildiğinde kepekli tahıllar, sebze ve meyveleri içermesi nedeniyle kalp sağlığının korunmasına, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine ve beyin işlevlerinin desteklenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Akdeniz diyetini uygulamak isteyenlerin Akdeniz Tipi Beslenme nedir, faydaları nelerdir, akdeniz diyeti nasıl olur, yemekleri nelerdir gibi soruların cevabını bilmesi gerekmektedir.
Sağlıklı beslenme, insan hayatının hem daha kaliteli olmasını hem de daha uzun olmasının temel taşlarından biridir. Sağlıklı beslenmenin en büyük kuralı ise besin çeşitliliğinden geçmektedir. Akdeniz Tipi beslenme, besin çeşitliliği açısından zengin olması nedeniyle fazlasıyla tercih edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ile Harvard Sağlık Okulu, 1993 yılında Akdeniz ülkelerinde sık tüketilmekte olan gıda türlerini temel alarak Akdeniz Diyeti Piramidini hazırlamıştır. Piramidin en önemli özelliği bir diyet planı olmaması sağlık temelli bir beslenme biçimi olmasıdır. Akdeniz tipi beslenmeyi oluşturan piramitte porsiyon boyutları verilmemektedir. Porsiyonlar, fiziksel aktivite ve vücut ağırlığına göre kişiselleştirilmiştir. Bir diğer özelliği ise günlük egzersizin önemini ve sofra kültürünün faydalı olduğunu belirtmektedir.
Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde Akdeniz diyetine olan ilginin 1950'li yıllarda başladığı görülmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin kesin kuralları yoktur ancak günlük beslenmesini bu şekilde düzenleyenler özellikle taze gıdaları tercih etmektedir. Bu çeşit beslenmenin temel öğeleri arasında, kepekli tahıllar, sebze-meyve, deniz mahsulleri, kuruyemiş, baklagil ve zeytinyağı vardır. Akdeniz tipi beslenme, başta kalp sağlığı olmak üzere, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine ve beyin işlevinin desteklenmesi için önerilmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin faydaları göz önüne alındığında kepekli pirinç, tam buğday ekmek gibi gıdalar sayesinde sindirim ve boşaltım sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğu görülmektedir. Tüm bunlara ek olarak diyabet, kalp krizi ve ritm bozukluğu gibi kardiyovasküler hastalıklar, karaciğer yağlanması, kronik böbrek hastalıkları, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklarda gerileme görülmektedir. Akdeniz tipi beslenme şeklinde kan şekeri seviyesinin düzenlendiği de görülmüştür.
Akdeniz Diyetinde besin çeşitliliği esas alınmaktadır ve hayvansal kaynaklı besinler sınırlı verilmektedir. Yumurta, peynir, yoğurt ve tavuk eti, kırmızı et gibi besinler bu diyette sınırlı şekilde verilmektedir. Akdeniz diyetinde, bol miktarda sebze ve meyve, tam buğdaylı ekmek, karabuğday, sızma zeytinyağı, balık gibi omega-3 içeren besinler, et ürünlerinde ağırlıklı olarak balık ve organik tavuk ile kuzu eti tüketilmektedir. Akdeniz diyeti uygulamak istiyorsanız beslenme düzeniniz ve vücudunuzun ihtiyacına uygun bir liste için diyetisyene başvurmanız önerilmektedir.
Akdeniz diyetinde taze sebze ve meyveler temel kuraldır. Bu nedenle öncelik sebze tüketimini arttırmanız önerilmektedir. Öğünlerde bol yeşillikli salatalar, fırında sebzeler ve sebze çorbaları tüketilmelidir. Süt ve süt ürünlerinin yarım yağlı olanları tercih edilmelidir. Haftada iki kez deniz ürünleri tüketilmelidir. Somon, sardalya, orkinos gibi omega-3 açısından zengin balık türleri tercih edilmelidir. Fasulye, nohut, mercimek gibi yemeklerinizi taze sebzelerle hazırlanan salatalar ile birlikte tüketebilirsiniz.