Özel günlerde evlerimizden eksik olmayan baklavanın ev yapımı olanı oldukça beğenilmektedir. Annelerimizin yıllardır bayramlarda yaptığı o enfes baklavaların çıtır çıtır ve ağızda dağılan bir formda olmasının püf noktalarından birisi de pişirilmesine dair hususlardır. El emeği güzel bir baklava yapımından önce baklava kaç derecede pişer, turbo ve ankastre fırında baklava kaç derecede ve kaç dakikada pişer sualleri bilinmesi gereken püf noktalardır.
Tepside hazır bekleyen baklavaları fırına atmadan evvel fırını en az 5 dakika önceden ısıtmak gerekmektedir. İçinin hamur kalmaması, dışının yanmaması ve tatlının çıtır olması için baklava için en doğru pişirme sıcaklığı 165 ila 180 derece arasıdır.
Ankastre fırınlar yeni nesil olduğu için pişirme bakımından diğer fırınlara oranla bir nebze daha hızlıdırlar. Baklavanızı ankastre fırında pişirecekseniz, fırını önceden en az 165 en çok 180 derece olmak üzere ayarlayıp ısıtmalı, sonra fırına baklavanızı koymalısınız. Turbo fırınlarda fan sistemi vardır, fırının sıcaklığına ek o sıcak havayı sürekli üfüren fan sistemi baklavaları kurutabilir, dışının çabuk pişip içinin hamur kalmasına neden olabilir. Bu yüzden turbo yani fanlı fırında baklava pişirilmesi önerilmemektedir.
Baklavanın pişme süresi fırından fırına değişkenlik gösterebilir. Ancak doğru derece ayarlanmış bir fırında baklava en az 35 dakikada pişmektedir. Bir tepsi baklava ev fırınlarında ortalama 35 ila 45 dakika arasında pişmektedir.