Kahve piyasasının neredeyse %40'ını oluşturduğu söylenen Robusta kahve Coffea canephora adlı bitkinin çekirdeklerinden elde edilir. Yoğun bir aromaya sahip olduğu bilinen Robusta kahvenin çekirdekleri hem yetiştirilme koşulları hem de içeriği bakımından Arabica'dan farklıdır. Bu doğrultuda genelde espresso ve hazır kahve yapımında kullanılan Robusta kahve nedir, çekirdeği hangi ülkenin ürünü ve nerede yetişir gibi sorulara yanıt sunulmalıdır.
Bilimsel adı Coffea canephora olan bitki türünün çekirdeklerinden elde edilen Robusta kahve, kafein oranı yüksek olan kahve çeşitlerinden biri olarak öne çıkar. Kahve piyasasının neredeyse %40'ını oluşturduğu bilinen bu ürün özgün bir yapıya sahiptir. Yoğun ve sağlam bir dokuya sahip olan kahve çeşitleri arasında yer alan Robusta bu özellikleri sayesinde meyvemsi ve topraksı bir lezzet sunar. Arabica olarak adlandırılan kahve çeşidinden belli başlı özellikleriyle ayrılan Robusta daha alçak rakımlı yerlerde yetiştirilebilir. Bununla birlikte incelenen kahve çeşidinin elde edildiği bitkinin kuraklık ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu bilinir. "Robusta kahve çekirdeği hangi ülkenin ürünü ve nerede yetişir?" diyenlere aktarılması gereken doğru yanıt ise temelde Batı ve Orta Afrika'dır. Buna ek olarak Güneydoğu Asya ve Brezilya'da da yaygın olarak Robusta kahve çeşitlerinin yetiştirildiği söylenebilir. Robusta kahve çekirdeğinin temel özelliklerini araştıran kişilere ise aşağıdaki bilgiler sıralanabilir:
Kökeni Batı ve Orta Afrika olarak belirtilen Robusta kahve ile Etiyopya ve Güney Sudan'a özgü olduğu bilinen Arabica kahvenin farkları sıklıkla araştırılır. Arabica ve Robusta farkı üzerine açıklama yapılırken ise bu kahve çekirdeklerinin çeşitli özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu bağlamda kahve piyasasında önemli rol oynayan Arabica ve Robusta adlı ürünlerin temel farkları aşağıdaki gibi belirtilebilir: