Güzel pastalar yapabilmek için şeker hamuru yapımını bilmek gerekir. Özellikle renkli ve neşeli pastalar yapmak için hamurun nasıl yumuşatılması gerektiğini de araştırmak gerekiyor. Evde doğum günü pastası yaparken ya da kutlama için hazırlanırken pastaların gösterişli olmasında bu hamurların önemli katkıları bulunuyor. Sert şeker hamuru nasıl yumuşatılır ve açılır sorularının yanıtlarını bilmek kusursuz pasta yapabilmenin püf noktalarındandır.
Pasta ve kurabiyelerin vazgeçilmez malzemelerinden birisi şeker hamurudur. Bir pastayı hazırlarken görsel süslemelere gereksinim duyulur. Bu süslemeler içerisinde her türlü pasta görünümünü elde edebilmeye imkân tanıyan ürünlerdir. Şeker hamurları akışkan pastalarda dolgu veya krema olarak kullanılabilir. Bunun yanında kaplama ve süsleme malzemesi olarak da sıklıkla tercih edilir. Süsleme için kullanmadan önce şeker hamurunu açmak gerekir. Açma işlemini şu şekilde yapabilirsiniz:
Biraz pudra şekerini hamur üzerine de serpmek daha kolay hamur açmaya yardımcı olur.
Şeker hamuru yapılmadan önce malzemelerini eksiksiz olarak temin etmek gerekiyor. Bununla birlikte malzeme miktarı elde edilmek istenilen şeker hamuru kıvamına göre farklılık gösterebilir. Temel olarak su ve şeker kullanılarak yapılan bu hamur türünde farklı tat ve renkler için malzemeler farklılaştırılabilir. Şeker hamuru yaparken şu detaylar önemlidir:
Tat vermesi için de limon suyu, vanilya gibi tatlandırıcılardan yararlanılabilir. Pudra şekerini hamurun rengini kaybetmemesine dikkat etmek gerekiyor. Bu aşamada pudra şekeri yoğunluğunu iyi ayarlamak gerekir.
Şeker hamuru sert yapıda olduğundan açmaya başlamadan önce biraz yoğurmak gerekir. Çok kuru olması açmayı zorlaştıran etkenlerden biridir. Bu da hem şekil almasını hem de işlenmesini daha zor hale getirir. Merdane ile açarken tezgâh üzerine nişasta serpiştirmek açılmasını kolaylaştırır. Ancak mutlaka açmadan önce el ile yumuşatmaya önem verilmelidir.