Annem 30 yıldan beri diyabet hastası. Üç yıldır da Alzheimer'ı var. Ben 65 yaşındayım, diyabetim var. Bende de Alzheimer olma riski var mı? N.D./Hatay
Alzheimer hastalığının genetik olduğuna dair kanıtlar var. Ancak bu konuda kesin bir yargı da yok. Aslında günümüzde hâlâ nedeni bilinmeyen bir hastalık...
ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ
Hipertansiyon, diyabet ve kolesterol yüksekliği Alzheimer hastalığının gelişiminde önemli bir risk faktörü... Alzheimer, genel olarak damar sertliğinin neden olduğu beyinhücre metabolizmasının bozulmasıdır. Bu nedenle diyabet, hipertansiyon ve damar sertliği ne kadar erken tedavi edilir ve kontrol altına alınırsa, Alzheimer'ın gelişme olasılığı da o denli azalmaktadır.
Üç yıl önce New York'ta 900 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada diyabetin Alzheimer ile kuvvetli bir ilişki içinde olduğu gösterilmiştir.
***
Akciğer hastaları dikkat!
Babam 80 yaşında. 35 yıldır da astıma bağlı kronik akciğer hastası... 15 gün önce kalp krizi geçirdi. Şimdi nelere dikkat etmeli? S.M./Samsun
Kronik akciğer hastalığında damar sertliği hızla gelişir ve öldürücü tablolara yol açabilmektedir. Bu kişilerde inme ve ani ölüm özellikle maç seyrederken, banyoda ya da ani bir stres altında ortaya çıkabilmektedir.
YÜRÜYÜŞÜN ÖNEMİ
Diyabet, hipertansiyon gibi risk faktörlerini taşıyanlarda akciğer hastalığı iki-üç kat fazla görülmektedir. Bu nedenle kronik akciğer hastalarının, mevcut nefes darlığı ile mücadele ederken kolesterol ve trigliserite karşı da önlem almaları, kan basıncı ve kan şekerlerini normal seviyelerde tutmaya çalışmaları önerilir.
Yine bu kişilerin yürüyüş ve yüzme gibi sporları yapmaları da büyük yarar sağlamaktadır.
ŞİŞMANLAMAYIN!
Hastaların şişmanlamaları, bir diğer problemdir ve şişmanlıkla mücadele etmeleri gerekmektedir.
Alkol ve sigara tüketimini tamamen kesmeleri, bol oksijenli ortamlarda bulunmaları da önemlidir. Bu kişilerin kapalı ve kalabalık ortamlardan olabildiği kadar uzak durmaları sağlıkları açısından gereklidir.
Bronşit, farenjit ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, kronik akciğer hastalarında kalpdamar hasarlarına neden olabilmektedir.
***
Çin restoranı sendromu
15 gün önce bir Çin restoranında yediğim yemekten iki saat sonra bayıldım. Bu, restoranda yediğim gıdayla ilişkiymiş. Bu konuda bilgi verir misiniz? D.Ş./İstanbul
Evet, bu çok bilinen ve karşılaşılan 'Çin Restoranı Sendromu' olarak bilinir.
Gıdalara lezzetli olması amacıyla katılan monosodyum glutamat adlı katkı maddesinin bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açarak, şok hatta ölüme bile neden olabileceği bildirilmiştir. Nitekim bu kişilerde alerjik reaksiyonların yanı sıra ciltte kitlesel döküntüler, göğüs ağrıları, çarpıntı, burunda akıntı, şiddetli kas ve baş ağrıları, ellerde titreme ve uyuşma gibi şikayetler görülmektedir.
Özellikle vücutta MAO adlı enzimi baskılayan depresyon ilacı alan kişilerin bu gibi katkı maddesi kullanılan Çin restoranına gitmemeleri önerilmektedir.