SİGARADAKİ NİKOTİN MİDE ASİDİNİ ARTIRIR
Kış aylarında midenizi korumak için yemek öğünlerinizi aksatmayın. Sabah erken saatte kahvaltı ile güne başlamak ve günde dört öğün tüketmek, mide sağlığı için çok önemlidir.
Özellikle akşam yemeklerinde midenizi tıka basa doldurmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü kışın daha az hareket edildiği için daha az besin yakılıyor.
SAKIZ REFLÜYÜ ŞİDDETLENDİRİR
Yemeğinizi yatmadan en az iki-üç saat önce yemeye çalışın.
Sakız çiğnemekten kaçının çünkü hava yuttuğunuz için reflüye sebep olabilir.
Sigara içmeyin! Nikotin, yutma borusunun alt ucunu gevşetip mide asidini artırır.
Akşam yemeğinden sonra fazla yağlı ve şekerli atıştırmalıklar tüketmeyin.
HASTALANMAMAK İÇİN BOL SU İÇİN
Kış aylarında günlük aktiviteler yaza göre oldukça azalıyor, yediklerimiz ise bir o kadar artıyor. Bunun yanında sağlıksız beslenme nedeniyle vücut direnci düşüyor, vücudu hastalıklar bırakmıyor. Ancak doğru ve sağlıklı beslenmeyle ve bol su içerek; kışı hem kilo almadan, hem de hastalıklarla boğuşmadan geçirmek mümkün.
ZEYTİNYAĞINI YEMEĞİN PİŞMESİNE YAKIN EKLEYİN!
Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Şefika Aydın Selçuk, kış aylarında nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda bilgi verdi:
Mevsiminde tüketilen sebze, daha fazla vitamin ve mineral alımı demektir. Karnabahar, lahana, brokoli, kereviz, pırasa, havuç ve ıspanak yemek, sizi kış hastalıklarından koruyacaktır.
HAFTADA 2-3 KEZ BALIK YİYİN
Güneş ışınlarının D vitaminini oluşturma etkisinin azaldığı kış günlerinde, D vitaminli besinlerin tüketilmesi önemlidir. En zengin D vitamini kaynakları balık, süt, yoğurt, tereyağı, yumurta ve peynirdir. Somon, ton, ringa, uskumru D vitamini açısından zengindir. Haftada iki-üç gün balık tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde 15 dakika güneşlenmek de yararlı.
Sebze yemekleri zeytinyağlı veya etli pişirilebilir. Ancak sebzelerin pişirilme süresi mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Zeytinyağlılar; tüm sebzeler çiğ olarak konulduktan sonra kısık ateşte, çok karıştırılmadan, kaşık kullanılmadan ve kapağı sık sık açılmadan hazırlanmalıdır. Soğan ve zeytinyağının kavrulması vitamin kaybına ve kanserojen öğelerin oluşmasına neden olabilir. Zeytinyağı yemeğe pişmeye yakın eklenmelidir.
Düzenli olarak meyve tüketilmelidir ancak kuru meyve yerine taze meyve daha yararlıdır. Günde üç porsiyon meyve tüketilmesi gerekir. Portakal, kivi, mandalina, armut, elma, greyfurt, nar, muz ve ayva bu ayların vazgeçilmezi olmalıdır.
YARIN: ÖKSÜRÜK İÇİN ZENCEFİL