Ramazan Bayramı en çok diyabet hastalarını zorluyor. Şeker, çikolata ve çeşitli tatlıların bol bol ikram edildiği bu bayramda diyabet hastalarının yediklerine ve içtiklerine daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü tatlı tüketimine yönelen ve düzensiz beslenen diyabet hastalarında şeker komasına varan ciddi sonuçlar gelişebiliyor.
Bayram sonrasında bu düzensiz beslenme alışkanlığını sürdüren hastalarda zamanla diyabetin komplikasyonları olan kalp damar hastalıkları, diyabetik ayak, böbrek yetmezliği ve gözde körlüğe varan tablolar da ortaya çıkabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy, diyabet hastalarının Ramazan Bayramı'nda 'şeker komasından' korunmaları için beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı.
Rutin beslenme programınıza, yani günde 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenmeye devam edin. Böylece kan şekerini dengede tutabilirsiniz. Öğün atlamak ise kan şekerinizin düşmesine ve bir sonraki öğünde daha çok besin tüketmenize yol açar. Eğer kaçamak yaptıysanız bir sonraki öğünü azaltarak dengelemeye çalışın. Ancak bu kaçamakları rutin haline de getirmeyin.
Misafirliğe gittiğinizde ikram edilen yiyecek ve içeceklerden beslenme programınızın içeriğine uygun besinleri seçin, kan şekerini yükseltecek hamur işi ile yağlı besinlerden uzak durun. Margarin ve tereyağ gibi katı yağlar yerine, zeytinyağı, ayçiçeği yağı gibi bitkisel özlü sıvı yağları tercih edin. Ancak yağların, günlük diyetinizin sadece küçük bir bölümünü oluşturması gerektiğini unutmayın. Salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden de uzak durun.
Kan şekeriniz yüksek olduğu için vücudunuz daha fazla sıvı kaybeder. Fazla miktarda tüketeceğiniz çay ve kahve ise özellikle sıcak havalarda vücudunuzdan atılan sıvı miktarını artırır. Bunun sonucunda da vücudunuz susuz kalır ve mineral eksiklikleri yaşanır. Bu nedenle günde 5 fincandan fazla açık çay ve iki fincandan fazla kahve tüketmeyin.
Asitli ve kolalı içeceklerden, içeriğinde yüksek miktarda şeker bulundurmaları nedeniyle kesinlikle kaçının. Ayrıca taze sıkılmış meyve sularını da yine içeriğindeki şekerden dolayı içmeyin. Bir bardak meyve suyu bile kan şekerinizi hızla yükseltebilir. Ayran ise sağlıklı bir içecek seçimi olacaktır. Ancak ayranın da fazlasını içmeyin, çünkü günlük kalori ihtiyacınızı aşmış olursunuz. Hipertansiyon probleminiz yoksa günde 1-2 şişe "sade" maden suyu tercih edebilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam sürmek için e 2-2,5 litre su içmeyi de asla ihmal etmeyin.
Kan şekeriniz kontrol altındaysa ve doktorunuz aksini söylemediyse tatlı ihtiyacınızı tatlandırıcılar ile yapılan sütlü ve meyveli tatlılarla giderebilir ve bunları ara öğün olarak yiyebilirsiniz. Ancak meyve de şeker içerdiği için porsiyonlarınıza dikkat edin. Bir porsiyon meyve; bir küçük elma, dört adet kayısı, bir orta boy şeftali veya 1 taze incire eşit geliyor. Tarçının kan şekerini dengelemeye etkisi var, sütünüzün içine veya yoğurdunuza ekleyebilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken şekerinizin dengelenmesi için tarçın tek başına kurtarıcı rol oynamaz.
Ara öğünlerde tatlı yerine yediğiniz meyveyi tek başına tüketmeyin. Çünkü meyvenin de özünde şeker mevcut. Kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olmak için 1 bardak az yağlı süt/1 bardak ayran/1 küçük kase kaymaksız az yağlı yoğurt veya 2 adet kepekli grisini yemelisiniz.
Küp ve toz şeker, reçel, pekmez, bal, çikolata, dondurma, helva çeşitleri, hazır meyve suları, pasta ve tatlılar, kurutulmuş meyve gibi yiyecek ve içeceklerde yer alan şeker, vücudumuzda hızla glikoza çevrilerek kana geçiyor. Bunun sonucunda da kan şekerinde ani yükselmelere yol açabiliyor. Dolayısıyla bu tür yiyeceklerden bayram süresince de uzak durun. Bunun aksine posa içeriği yüksek olan ekmek, bulgur ile kuru baklagiller gibi nişastalı yiyecekler ise kan şekerinin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlıyor. Sağlığınız için bayramda da beslenmenizde bu tip yiyeceklere daha çok yer verin.