HER ŞEY ÇOK İYİ YIKANMALI
Pişmemiş etler, kümes hayvanları ve yumurtalar:
Pişmemiş yemekler tüketirseniz, hamile olmayan her kadın gibi sizin de zehirlenmeniz muhtemeldir. Ancak siz hamile olduğunuz için hastalanma riskiniz diğerlerine göre daha yüksektir. Nadir de olsa, bebeğiniz de bundan etkilenebilir. İşlenmiş etler: Etler yapım aşamasında kirlenebilir. Bu yüzden titizlikle pişirilmeli ve stoklanmalıdırlar.
Yıkanmamış ürünler: Ham meyve ve sebzeler hamilelikte kesinlikle bolca tüketilmelidir. Dikkat edilmesi gereken tek husus; bahçe, tarla gibi yıkanmayan yerlerden geldiyse çok iyi yıkanılması gerektiğidir.
Kafein: Kafeinden kaçınmak sizin için çok iyi olacaktır. Eğer kafeine düşkünseniz, en azından tüketiminizi sınırlandırın. Araştırmalar, günlük 200 mg. kafein kullanımının, hamileler için sakıncası olmayacağını göstermiştir.
Alkol: Dokuz ay içinde alkol kullanırsanız bebeğiniz de kullanmış olur. Alkol önce kanınızda dolaşır, sonra da plasenta aracılığıyla bebeğinize ulaşır. Bu, bebeğinizde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Sigara: Hamilelikte sigarayı bırakmamak, bebeğin ölü ya da prematüre doğmasına sebep olabilir. Sigaranın bu kadar zararlı olmasının sebebi, içinde karbon monoksit ve nikotindir. Bu maddeler yüzünden bebekte besin yetersizliği ve kan basıncı artışı oluşur.
FOLİK ASİT ÇOK ÖNEMLİ!
Folik : Sinir ucu hasarlarını, beyin ve omurgalardaki ciddi anormallikleri önlemeye yardım eden bir B vitaminidir. Hamileliğinizin ikinci ve üçüncü ayından önce 400-800 mcg. folik aside ihtiyacınız olur. Sonraki aylarda günlük 600 mcg. yeterli olacaktır. Yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, kuru fasulye ve bezelye; doğal folik asit kaynaklarından yalnızca birkaçıdır.
KALSİYUM: Bebeğinizin ve sizin güçlü kemik ve dişler için kalsiyuma ihtiyacınız vardır. Kalsiyum aynı zamanda dolaşım, kas ve sinir sistemlerinin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Eğer bu süreçte yeterli miktarda kalsiyum almazsanız, bebeğin ihtiyacı kemiklerinizden karşılanacaktır. Günlük 1000 mg. kalsiyum vücuda gereklidir.
PROTEİN: Bebeğinizin gelişimi açısından protein hayati bir önem taşır. Günlük tavsiye edilen protein miktarı 71 gr.'dır. Yağsız etlerde, balık ve yumurtalarda, süt ürünleri ve yer fıstığında protein miktarı yüksektir.