AŞIRIYA KAÇAN ŞEKER TÜKETİMİ KANSERE SEBEP OLUYOR
Kişinin ihtiyacından fazla tükettiği şekerin, bel çevresinde aşırı yağlanmaya sebep olduğunu ve bu durumun kanser hastalığına yol açabildiğini ifade eden Memorial Şişli ve Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Soley Bayraktar, şeker tüketimi ve kanser ilişkisini açıkladı.
Vücutta kanser hücrelerinin de olduğu gibi tüm hücrelerin şekere ihtiyacı olduğunu ancak şekerin sebep olduğu aşırı kiloların, öncelikle bel çevresinde aşırı yağlanma yapıp, kanseri tetikleyebildiğini belirten Bayraktar, vücuda harcanandan fazla alınan şekerin, kişinin şişmanlamasına sebep olduğunu ve şişmanlığın da kanser gibi önemli hastalıkların riskini arttırdığını vurguladı.
Diğer taraftan vücuttaki hücrelerin de kendi fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için şekere ihtiyaçları olduğunu belirten Bayraktar, bu durumda kişilerin şeker ihtiyaçlarını sebze ve meyveden karşılamaya özen göstermeleri gerektiğini dile getirdi.
TÜRKİYE'DE ŞEKER TÜKETİMİ ORTALAMANIN 2 KAT ÜZERİNDE
Amerikan Kalp Vakfı, kadınların günde 6 tatlı kaşığı yani 25 gramdan, erkeklerin ise 9 tatlı kaşığı yani 37 gramdan daha fazla şeker tüketmemelerini önerdi. Bayraktar, açıklamasında bunların kalori değerlerinin de ortalama 100- 150 kaloriye denk geldiğini belirtti. Türkiye'de günde 15-20 tatlı kaşığı yani önerilen miktarın 2 katından daha fazlasının tüketildiğini, bunun da yılda 250 bardak şeker alımı anlamına geldiğini kaydeden Bayraktar, bütün bu şekerlerin yakılamadığı düşünüldüğünde, günde fazladan 500 kalori alındığının altını çizdi.
YİYECEK VE İÇECEKLERDEKİ GİZLİ ŞEKER TEHLİKESİNE DİKKAT
Şeker tüketiminin sınırlandırılması konusunda bilinçli olmanın büyük önem taşıdığını ve öncelikle ambalajlı ürünlerin içeriklerinin doğru bir şekilde okunması gerektiğini belirten Bayraktar, "Şekerin fruktoz, laktoz, sükroz, maltoz, glukoz ve dekstroz gibi değişik formları bulunmaktadır. Bu ibarelerin bulunduğu ürünlerde dikkatli olunması ve miktarlarına bakılması gerekir.
Doğal şekeri tercih edin ancak ölçüyü kaçırmayın
Pekmez ve bal gibi doğal şekerler, tatlandırıcı özelliklerinin yanı sıra antioksidan yönünden de zengindir. Ancak kalori miktarları yapay şekerlerle aynıdır. Dolayısıyla, günlük alınan şeker yine tavsiye edilen sınırlar içerisinde kalmalıdır" ifadelerini kullandı.
YAPAY TATLANDIRICILARDAN KAÇININ
Bazı bilimsel çalışmalarda tatlandırıcıların kansere sebep olduğu gösterilse de, genel olarak bu yargının doğruluğunun tam olarak ispatlanamadığını ifade eden Bayraktar, yapay tatlandırıcılardan mümkün olduğunca uzak durulmasını doğal ürünlerin tercih edilmesini önerdi.