Hani şöyle kütür kütür yemekten pek çok kişinin büyük keyif aldığı yeşil erik, artık son demlerini yaşıyor. Mayıs'ta başlayıp Temmuz ile birlikte sezonu sona eren yeşil erik, bugünlerde marketlerde, semt pazarlarında karşımıza çıkmaya devam ederken, bu fırsatı kaçırmamakta fayda var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, yeşil eriğin cildin genç kalmasını sağlamasından kalp dostu olmasına dek birçok faydası bulunduğunu belirtiyor. Yeşil eriğin soğuk çay olarak da hazırlanıp tüketilebileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, Sabah.com.tr okurları için yeşil eriğin faydalarını anlattı, soğuk çay tarifi verdi.
DÜŞÜK KALORİLİ
100 gramı yaklaşık 50 kalori enerji veren yeşil erik sağlığı olumlu yönde etkileyen ve destekleyen bileşikler, mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLİYOR
Çözünebilen diyet lifi, sorbitol ve isatin gibi sindirim sisteminin fonksiyonunu düzenleyen bileşenler bakımından zengin olduğundan kabızlık probleminin çözümünde fayda sağlıyor.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR
Taze yeşil erikler adeta antioksidan kaynağı olan C vitamini deposu olarak karşımıza çıkıyor. C vitamini bakımından zengin besinleri tüketmek enfeksiyonlara, inflamasyona ve zararlı serbest radikallere karşı vücut direncini artırırken, bağışıklığı güçlendiriyor.
CİLDİN GENÇ KALMASINI SAĞLIYOR
Taze yeşil erikler aynı zamanda A vitamini ve beta-karoten kaynağı. A vitamini görme yetisini güçlendirirken, sağlıklı cilt ve mukoza salgısı için de gerekli bir vitamin. Yapılan son çalışmalar A vitamini yönünden zengin doğal besinlerin tüketiminin akciğer ve ağız kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu da ortaya koyuyor.
ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞE SAHİP
Sağlığı destekleyici lutein, cryptoxanthin ve zea-xanthin gibi flavonoid polifenol antioksidanlar bakımından zengin olan yeşil erik, bu bileşenleri sayesinde serbest radikallere karşı savaşıyor.
KALBİ KORUYOR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak "Yeşil erik ayrıca potasyum, florür, demir gibi mineraller de içerir. Demir; kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesi ve oluşumu için gerekliyken, potasyum da özellikle vücut hücrelerinin ve vücut sıvılarının bir parçası olarak kalp atış hızı ve kan basıncının düzenlenmesi için gereklidir" diyor.
YEŞİL ERİKLİ SOĞUK ÇAY
Malzemeler:
2 yemek kaşığı bal
12 adet yeşil erik (çekirdekleri çıkarılmış, dilimlenmiş)
4 bardak su
4 yeşil çay poşeti
Buz
Nane yaprağı
YAPILIŞI:
Bir sos tenceresinde, yarım bardak suyu ve eriklerin yarı miktarını kısık ateşte birleştirin. Karışımı erikler yumuşamaya başlayana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alın, karışımı pürüzsüz bir görünüm elde etmek için süzün. Soğuması için bekletin. Kalan 3,5 bardak suyu başka bir tencerede kaynatın ve içine yeşil çay poşetlerini koyup 4 dakika kadar demleyin.
Bir önceki adımda hazırladığınız erik şurubu ve 2 yemek kaşığı bal ile yenice hazırlamış olduğunuz yeşil çayı birbirine karıştırın. Buzdolabında soğuması için bekletin. Servis için, sevdiğiniz favori bardaklarınıza biraz buz koyduktan sonra soğuk çayı dökebilirsiniz. Birkaç yeşil erik dilimi ve nane yaprağı ekleyerek servise hazır edebilirsiniz.