Yaz mevsiminin gözde meyvesi dutun hem siyahı hem beyazı şifa veriyor. Doğal antibiyotik olarak da adlandırılan dut, vücudu kuvvetlendiriyor.
Her derde deva meyvelerden dut, antioksidan özelliğiyle yaşlanmayı geciktiriyor. Vücuda enerji veren dut pekmezi, cinsel hayattaki sorunları gideriyor.
Prof. Dr. Turan Karadeniz, ister beyaz, isterse siyah olsun her iki dut çeşidinin de sağlığı koruduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Karadeniz, dutun yararlarını şöyle anlatıyor:
Bağışıklığı güçlendirir. Kansızlığa, ağız ve diş sağlığı sorunları ile canlı saçlar için de çok yararlıdır. Beyaz dut kalp zayıflığının tedavisinde, mide-bağırsak hastalıklarında etkilidir.
Guatr hastalığına iyi gelir. Beyaz dut mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Yaprakları kaynatılıp içilirse idrar söktürür.
Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını düşürür. Yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olur. Yaşlanmayı geciktirerek cildin taze ve diri kalmasını sağlar.