Faydası çok bileni az

Faydası çok bileni az

Henüz lezzet avcıları tarafından keşfedilip değeri bilinmese de insan sağlığına oldukça faydalı olan koruğun tam mevsimi.

  • Sağlık
  • Çarşamba 05.07.2017 13:45

Salatadan, şerbete kadar birçok farklı ürüne lezzet üslüğü yapan koruk, üzümün olgunlaşmamış, ham hali olarak biliniyor.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Lezzetinin yanı sıra içinde doğanın en güçlü antioksidan maddeleriyle yüzlerce yararlı madde de bulunduruyor. İştah açıyor. Göz ağrılarını dindiriyor. Kurdeşen hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Deride oluşan kızarıkları gideriyor, bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlığı önlüyor. Ayrıca sıcak havalarda toksinlerin dışarı atılmasını sağlarken, vücudu serinletip, rahatlatıyor.

BİR KÜLTÜR İHYA EDİLİYOR

Koruk şerbetini evinizde siz de çok kolay yapabilirsiniz. Ancak restoranda ya da bir kafede içmek isteyenler için, uzun yıllardır mevsimini takip ederek bu geleneksel şerbeti üreten bir yer mevcut: Ramazan Bingöl.

Her yıl Haziran sonu Temmuz başı gibi başlayan Koruk mevsimini özellikle beklediklerini belirten Ramazan Bingöl Et Lokantaları Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl "Gelenekselliğin önemini vurgulamak, unutulmak üzere olan değerlerimizi canlı tutmak, ecdadımızın bize bıraktığı güzellikleri yaşamak ve nesillere aktarılmasını sağlama amacı ile her yıl mevsiminde Koruk salatası ve Şerbeti yapıyoruz. Bizim gibi bu lezzeti, sayılı günlerinde, dolu dolu yaşamak arzusu içerisinde olan misafirlerimiz ile paylaşıyoruz. Besleyici, yararlı, şifalı koruk şerbeti belki artık yılın her ayında içilebiliyor ancak bu mevsimdeki tazelik ve tadını özellikle de serinletici özelliğini bulmak zor" dedi. Ayrıca restorana ait çok özel tarif reçetelerini de paylaştı.

SERİNLETEN ŞİFA

Sıcak yaz günlerinde değişik lezzet arayanlar için Koruk şerbeti ve salatası, zamanı geçmeden denenmesi gereken lezzetlerden.

Nasıl yapabilirim?

Koruk Şerbeti Tarifi:

Malzemeler

1 kilogram koruk

2 su bardağı toz şeker

2 litre su

Hazırlanışı

Koruklar salkımdan tane tane ayrılıp, iyice yıkanıp temizlenir. Taneler havanda dövülerek, kevgire alınır. Kevgirden geçirilip, elimizle iyice sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır. Çıkan su ince delikli bir süzgeçten veya tülbentten geçirilerek süzdürülür. Toz şeker, su içinde

eritilip, şerbet yapılır. Koruk suyu da şerbete karıştırılır. Bol miktarda buz eklenip, servis edilir.

Koruk Salatası Tarifi:

Malzemeler

Koruk

Kuru soğan

Al biber

Çarliston biber

Taze soğan

Maydanoz

Sumak

Pul biber

Kuru nane

Domates

Yapılışı

Biberleri, maydanozu taze ve kuru soğanları ince kıyın. Domatesi de doğrayıp baharatlarla güzelce harmanlayıp servis tabağına alın. Üzerine koruğu ekleyin. Nar ekşisi zeytinyağı ve 2 adet buz ilave ederek servis yapın.

BİZE ULAŞIN