MONOSODYUM GLUTAMAT NEDİR
Kısacasa MSG diye adlandırılan namı değer 'Çin tuzu' diye bilinen 100 yıldan daha uzun süredir yiyeceklerde lezzet ve aroma kazandırmak için kullanılan bir katkı maddesidir. Et ve tavuk bulyonlarında da bulunan bu madde bakın nelere yol açabilir.
Büyüme çağında olan çocukların sıklıkla MSG'li besinler tüketmesinin sonucunda büyüme hormonları baskı altına girebilmekte ve gelişimlerinde gerileme yaşanabilmektedir.
Vücutta insülin hormonunun seviyesini arttırdığından, diyabet rahatsızlıklarına ve pankreas hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Sinir hücrelerine zarar verici bir etkisi olduğu saptanmış; epilepsi, parkinson gibi sinir sistemine bağlı hastalıkları olan kişilerin monosodyum glutamatlı ürünler kullanmaları tavsiye edilmemektedir.
Gözlerdeki retina tabakasına zarar vererek göz bozuklukları yaratabilmektedir.
Astım hastası kişilerin MSG'li ürün tüketmeleri halinde, astım krizlerinin tetiklendiği belirlendiğinden astım hastalarının bu içeriği barındıran ürünlerden tüketmemesine özen gösterilmelidir.
Dilerseniz evde kendiniz sağlıklı bir bulyon üretebilirsiniz.
İŞTE SAĞLIKLI BULYON TARİFİ:
Et Bulyon:
2 kg inek kemiği
4 litre su
1 adet pırasa
Küçük 1 adet kereviz (kökü ve yaprakları)
1 adet havuç
1 adet soğan
3-4 adet tane karabiber
4 adet tane bahar
5-6 dal maydanoz
Ev Yapımı Et Bulyon Tarifi Yapılışı
Kemikler güzelce yıkanır. Tencereye alınır. İçine tüm malzemeler iri iri doğranarak koyulur. Soğuk su ilave edilerek en az 4 saat kaynatılır. Kaynayıp azalan su miktarı kontrol edilerek kaynar su ilave edilebilir. Piştikten sonra kemikler tencereden alınır.
Geri kalanlar istenirse sebze çorbası yapılabilir.
Kemik suyu ince telli süzgeçten geçirilir ve ılıması beklenir.
Ilıyan kemik suyu buz torbası poşetlerine dökülür. İstenirse çorba yapmak için küçük şişelere de koyulup buzluğa kaldırılabilir. Çorba yapılacağı zaman küçük bulyonlar değil şişeler kullanılabilir, isteğinize kalmış.