Suda çözünen bir besin olan C vitamini, vücudu serbest radikallerin hasarından koruyan, antioksidan görevi gören bir vitamindir. C vitamini askorbik asit olarak da adlandırılır ve vücut tarafından üretilemez. Yani C vitaminini doğal besin kaynaklarından almamız gerekmektedir. Peki, C vitamini hangi besinlerde bulunur? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…
C VİTAMİNİ NEDİR?
C vitamini, cilt, tendonlar, bağlar, kan damarları, kemikler ve kıkırdak gibi çeşitli farklı dokuların ihtiyaç duyduğu bir protein türü olan vücutta kolajen üretiminde önemli bir rol oynar. Doku büyümesi ve onarımı sürecindeki rolü ile bilinir. C vitamini askorbik asit olarak da bilinir. Çinko ve A vitamini gibi C vitamini de bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.
Suda çözünen bir vitamin olan C vitamini vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilecek bir antioksidandır. Zamanla vücutta serbest radikal birikimi, yaşlanma ve kanser, kalp hastalığı ve artrit gibi sağlık durumları ile ilişkili olduğu için çok önemlidir.
C vitamini ayrıca iskorbüt hastalığı gibi potansiyel olarak ölümcül bazı hastalıkların önlenmesine ve soğuk algınlığı semptomlarının süresinin azaltılmasına yardımcı olabilir. İskorbüt hastalığı insanlarda; özellikle bacaklarda kas ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk, deride kızarıklık, diş etlerinde şişme ve kanama gibi semptomlara neden olabilir.
Normal vücut fonksiyonları için gerekli olan tüm C vitamini, vücutta üretilemediği veya depolanamadığı için günlük diyet tüketiminden gelmelidir. C vitamini eksikliğini gidermek için kişiler çoğu zaman C vitamini takviyesi kullanmaktadır. Erişkin insanların günlük olarak tüketmesi gereken C vitamini miktarı da 70 ila 90 miligram arasında değişiklik gösterebilir.
Çeşitli yaşlarda günlük olarak önerilen ortalama miktarlar miligram (mg) olarak şöyledir:
Sigara kullananların önerilen miktarlara 35 mg eklemesi gereklidir.
C VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?