Ödem ne demek? Ödem nedir, ayakta ve bacaklarda ödem nasıl atılır?
Sokakta yürürken bir aktarın camında “ödem attırıcı çay” afişleri görmüşlüğünüz vardır. Kilo vermeye karar verdiğinizde ilk haftalarda “ödem attığınızdan” bahsedilir. Zorlu bir hastalıkla mücadele insanların vücudunda meydana gelen şişkinlikleri anlatırken “vücudu ödem toplamış” derler. Hayatın içinde farkında olmadan çok fazla duyduğumuz bir kelime olan ödem aslında ne anlama geliyor çoğumuz bilmiyoruz. Tıp dünyasında “sıvı tutulumu” olarak açıklanan ödem, pek çok rahatsızlığın habercisi ya da sonucu olabiliyor. Peki, Ödem ne demek? Ödem nedir, nasıl atılır?

Vücudumuzun rutin işleyişini sürdürebilmesi için her gün belli bir miktar sıvı almamız gerekiyor. Özellikle dokularımızın ve organlarımızın ihtiyacı olan oksijene ulaşabilmesi için bu sıvılara ihtiyacı var. Bu rutin işleyişin bir sonucu olarak da her gün düzenli olarak vücudumuzdan belli bir miktar sıvıyı dışarı atıyoruz. Gün içerisinde aldığımız sıvılarla attığımız sıvılar arasında bir denge bulunuyor. Bu dengenin bozulması bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
ÖDEM NE DEMEK?
Ödem, tıp dünyasında "sıvı tutulumu" olarak tarih edilen, vücudumuzun dokularında fazladan sıvı birikmesine verilen isimdir.
ÖDEM NEDİR?
Yediğimiz içtiğimiz her şeyin vücudumuzun her yerine dolaşım sistemimizle yani kalbimizin pompaladığı kanla taşınıyor. Besinlerden aldığımız vitaminler, mineraller, oksijen vb. damarlarla dokularımıza, hücrelerimize ulaştırılıyor. Kılcal damarlara sızan sıvılar bazen vücudun bazı dokularında birikebiliyor. Dokularda biriken bu sıvılar şişkinliklere yol açıyor. Daha çok bacaklarda, ayaklarda, ayak bileklerinde, ellerde, kollarda oluşan bu şişkinlikler ödem olarak tanımlanıyor.
ÖDEM NASIL ATILIR?
Kadınlarda gebeliğin ve her ay adet dönemlerinde yaşanan hormon değişikliklerinin, çok fazla tuz tüketmenin, hareketsiz yaşam tarzının, kullanılan bazı ilaçların ve bazı enfeksiyonların neden olduğu ödemin vücuttan atılması sağlık açısından önem taşır.
Ödem, kalp yetersizliği, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, Tiroid, Romatizma gibi pek çok hastalığın bir sonucu olarak da yaşanabilir. Bu yüzden ödem atma yöntemini belirlemek için ödeme sebep olan şeyin ne olduğunu iyi saptamak gerekir.
Herhangi bir hastalıktan kaynaklanmayan ödem probleminde ödemden kurtulmanın yolu yaşam alışkanlıklarını değiştirmekten geçiyor. Sıvı tüketimini arttırıp tuz, alkol, gazlı içecekler, şeker, kafein ve karbonhidrat tüketiminin en aza indirilmesi, Uzun süre aynı pozisyonlarda oturmamak veya yatmamak, istirahat ederken bacakların yukarı kaldırılması, hareketsiz kalmamaya gayret etmek, spor yapmak ve spor yapmayı alışkanlık haline getirmek ödem atmada etkilidir.
Ödem atmada en etkili yöntemlerden biri de vücuttan sıvı atımını hızlandırmaktır. Bunun için idrar söktürücü ilaçlar ve bitkisel yöntemler en sık denenen ödem atma yöntemleri arasındadır. İdrar söktürücü ilaçlar kesinlikle bir hekim kontrolünde kullanılmalıdır çünkü en başında da söylediğimiz gibi vücuda alınan sıvıyla vücuttan atılan sıvının arasında bir denge var ve bu dengeyi korumak önemli. İdrar söktürmek istersen fazla sıvı kaybına neden olmak en son istenecek şey olur.
ÖDEM ATMAK İÇİN NE İÇMELİ?
Ödem atmak için idrar söktürücü etkiye sahip bitki çayları ve karışımlar içilebilir.
- Adaçayı
- Ihlamur,
- Yeşil çay,
- Kantaron otu,
- Anason,
- Biberiye,
- Rezene,
- Maydanoz,
- Hindiba,
- Papatya çayı iyi ödem söktürücüleri arasında kabul edilir.
AYAKTA OLUŞAN ÖDEM NASIL GEÇER?
Ayaklarda oluşan ödemi atmak için egzersiz önemli bir yöntemdir. Spor yaparak ödemden kurtulabilirsiniz. Yere yatıp ayaklarımızı yukarı kaldırmak, gerekirse ayakları bir duvara dayamak ve bir süre öyle beklemek ayaklardaki şişkinliğin inmesine yardımcı olacaktır. Ayağınıza buz ya da herhangi soğuk bir şeyle küçük masajlar da yapabilirisiniz. Kan dolaşımını hızlandırıcı hareketler yapabilirisiniz.
Ayak bileği ödem söktürücüleri arasında en popüler olanlardan biri de nanedir. Naneyi kaynatıp bir kova kuyun içine katın ve ayaklarınızı bu suyun içine sokun. Nanenin ayaklarda ödem oluşmasını engellediği söylenir.
BACAKLARDAKİ ÖDEM NASIL GİDERİLİR?
Bacaklardaki ödemin nedeni bir toplardamar tıkanıklığı olan varislerden de kaynaklı olabilir. Varislerden kaynaklanan ödem için varis çorabı kullanılabilir. Fazla kilolardan kurtulmak ve düzenli spor yapıp tuz tüketimini azaltmak bacaklardaki ödemden kurtulmanın ilk adımıdır.
Kolda ödem ve ağrı durumu lenfödem sebebiyle de olabilir. Lenfödem kol ödemi olarak da tanımlanır. Özel takip gerektiren bir hastalıktır.
Karında ödem belirtileri arasında şişkinlik öne çıkar. Karın bölgesinde oluşan ödemden kurtulmanın yolu da spordan ve sağlıklı beslenmeden geçiyor. Aynı zamanda bol bol su içmek de karındaki ödemi atmaya yardımcı olacaktır. Potasyum ve magnezyum açısından zengin yiyecekler, sodyumun , dolayısıyla tuzun azaltılması da karındaki ödemi atmaya yardımcı olur.
EN SON HABERLER
- 1 Demans gençleri de tehdit ediyor
- 2 Kakule kalbi koruyor kanserle savaşıyor
- 3 Anne adaylarına tavsiyeler
- 4 Çocuklarımıza bakacak hekim bulamayacağız!
- 5 Kanseri robotik cerrahiyle yok ediyor
- 6 Kalp ve böbrek sağlığı için ortak seferberlik
- 7 Astım hastaları orman ve doğa yürüyüşlerine dikkat!
- 8 Dizdeki ağrıya ‘tıkaç’la son
- 9 Uzun yaşamın sırrı çevresel faktörlerde gizli
- 10 Sesinize iyi bakın!