Türkiye'de 'Maymun Çiçeği virüsü' görüldü mü? Uzman isimden dikkat çeken uyarı: Bu belirti varsa…
İngiltere’de iki kişinin ölümüne sebep olan Maymun Çiçeği Virüsü endişe yarattı. Koronavirüs henüz etkisini yitirmemişken akıllara ‘Yeni bir salgın mı ortaya çıkıyor?’ sorusu geldi. Maymun Çiçeği Virüsü ile ilgili sabah.com.tr’ye özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Vefik Arıca, “Seyahat öyküsü olan ve belirtilere sahip kişiler mutlaka test yaptırmalı ve 16 gün karantinaya alınmalı” dedi. Prof. Dr. Vefik Arıca, Maymun Çiçeği Virüsü’nün DNA virüsü olması nedeniyle salgına sebep olma ihtimalinin düşük olduğunu ancak koronavirüse göre daha hızlı ölüme sebep olduğunu belirtti.
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock koronavirüs vakalarının değerlendirildiği toplantıda yeni bir virüsle daha mücadelede olduklarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, İngiltere'de iki kişi Maymun Çiçeği Virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Koronavirüs de bir kişiden onlarca kişiye bulaşmış ve dünya genelinde bir salgın haline dönmüştü. Maymun Çiçeği Virüsü'nün Orta ve Batı Afrika ülkeleri dışında ilk kez farklı bir ülkede görülmesi endişeye neden oldu.
Prof. Dr. Vefik Arıca, "Maymun Çiçeği Virüsü poksvirüs ailesinden bir DNA virüsüdür. Koronavirüs, RNA virüsü olması nedeniyle varyanta sebep olup hızla salgına neden oldu ancak Maymun Çiçeği Virüsü DNA virüsü olduğu için varyant ve mutasyon ihtimali yok. İnsanlarda ve hayvanlarda farklı hastalıklara sebep olur. Poksvirüs; maymunlarda, sıçanlarda, farelerde ve küçük memeli hayvanlarda görülüyor. Maymun Çiçeği Virüsü de poksvirüsün türlerinden biridir. Bu virüs 1970'lerde yani 50 yıl önce Nijerya, Orta Afrika ve Batı Afrika ülkelerinde etkili oldu. Şu an endişeye neden olan durum İngiltere'de görülmesi. İngiltere Hükümeti henüz hangi ülkeden gelen kişilerde görüldüğünü ve yaş aralığını açıklamadı. İngiltere'de görülen iki kişi de Maymun Çiçeği Virüsü nedeniyle vefat etti." dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Güneş ışığı hastalıktan koruyor
- 2 Elektronik sigara içenler tehdit altında
- 3 Kalp krizinin çığlıkları
- 4 İğne deliğinden prostat operasyonu
- 5 Kalbinize çok iyi bakın!
- 6 Çevresel toksinler parkinson’u tetikliyor
- 7 Az pişmiş tavukta salmonella tehlikesi
- 8 1 Yemek Kaşığı Tereyağı Kaç Gram? 50, 100, 125, 150 Gram Tereyağı ve Margarin Kaç Yemek Kaşığı Yapar?
- 9 Kanserde umut veren tedaviler
- 10 Diyabetik yaralara anjiyo