Kimler varis riski altında?
Varis deyip geçmeyin! Eğer toplardamarda pıhtı oluşursa akciğer embolisine bile neden olabilir. En önemli sebebi ailevi yatkınlık ve hamilelik. Ama bazı meslekler var ki, özellikle öğretmenler, garsonlar, kuaförler ve cerrahlar risk altında
Varis, iyi huylu bir damar hastalığı olsa da ihmal edilmesi kişinin hayat konforunu çok olumsuz etkileyen sonuçlar doğurabilir. Hatta eğer toplardamarlarda pıhtı oluşursa akciğer embolisine neden olarak hayati risk oluşturur" dedi. Hamilelikte varis şikayetlerinin sebepleri ve alınması gereken önlemler konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Köksal, "Variste en önemli risk faktörü ailevi yatkınlıktır. Bunun yanında mesleki risk faktörleri ve hamilelik süresince değişen vücut fizyolojisi de varis oluşumu ve şikâyetlerini arttıran etkenlerdendir. Mesleki olarak öğretmenler, garsonlar, kuaför, berber, ofis çalışanları ve cerrahlar gibi uzun süre ayakta hareketsiz çalışan iş grupları, ciddi risk altındadır" dedi.
TAYT VE TOPUKLU AYAKKABI GİYMEK ŞİKAYETLERİ ARTIRABİLİR
Varisten korunmak için neler yapılması gerektiğini ise Prof. Dr. Köksal şöyle sıraladı:
HAMİLELİKTE VARİS RİSKİ
Hamılelikte artan progesteron hormonu, aşırı kilo alımı ve artan vücut kan hacminin varis için risk faktörleri arasında olduğunu belirten Prof. Dr. Köksal, en önemli faktörün ise bebeğin anne rahminde büyümesiyle ortaya çıktığını belirterek, şunlara dikkat çekti: "Bebeğin rahimde büyümesi bacaklardaki toplardamarlara bası yaparak, toplardamar kanının bacaklardan tekrar akciğerlere ulaşmasına kısmen engel olur. Toplardamarlardaki kanın hamilelikte akciğerlere dönüşü azalırken bacaklarda biriken kan, yeni varis oluşumuna veya mevcut varislerin belirgin hale gelmesine neden olur. Varis problemi olan hamilelerde ayaklarda artan şişlikle beraber kaşıntı, ağırlık hissi, bacak krampları ve ağrı şikâyetleri de bu nedenlerle artar. Daha ileri safhalarda da eğer tedbir alınmaz ise toplardamarlarda pıhtı oluşabilir ve bu pıhtı akciğerlere giderek ani ölümlere neden olabileceği gibi, iç toplardamarlarda pıhtı oluşması nedeniyle hamilelik sonrası iç varise bağlı bacaklarda yaralar oluşabilir."
ÖRÜMCEK AĞI GİBİ VARİSLİ DAMARLARA MİKRO İNJEKSİYON
Varisten kaynaklı olası şikâyetleri hafifletmek için tedavilerin nasıl yapılması gerektiğini ise Prof. Dr. Köksal, şöyle anlattı: "Gebelik süresince varis problemi yaşayan anneler, doğum sonrası kalp ve damar cerrahına başvurup tedavi seçeneklerini konuşmalı. Unutulmamalıdır ki varis tedavisi estetik bir tedavidir ve çoğunlukla ameliyatsız çözülür. İnce örümcek ağı gibi olan varisli damarlar skleroterapi diye adlandırılan mikro injeksiyon yöntemi ile yok edilirken, daha ileri safhalardaki varisler radyofrekans veya lazer ile yok edilir."
EN SON HABERLER
- 1 Temizlik malzemeleri astımı tetikliyor
- 2 Makyaj malzemelerinde mikrop riski
- 3 Dünyanın en küçük kalp pili geliştirildi
- 4 ‘Göğse bir şey oturmuş’ hissi tehlikeli
- 5 Kalınbağırsak kanserine karşı 2 yılda bir ücretsiz test
- 6 Ekran uyku kalitesini bozuyor
- 7 Devlet hastanelerinde kişiye özel diş güzelleştirme
- 8 Alzheimer teşhisinde kan testi devrimi
- 9 Uzun ve sağlıklı ömür için 10 besin
- 10 Minnacık yüreklere hassas muayene