Mide yaralarına bitkisel şifa
Hayatı kabusa çevirebilen midedeki yanma hissinin nedeni mide yaraları olabilir. Uzmanlar, bu dayanılmaz ağrılara karşı ilaç tedavilerinin yanı sıra doktorunuza danışarak, bitkilerle tedavi öneriyor. Bunun için kudret narı, sarı kantaron, zeytinyağı en önemli bitkilerden
Mide veya ince bağırsağın üst kısmı (duodenumun) çeperini korumakla görevli mukozanın etkisini kaybetmesi sonucunda mide asidi tarafından oluşan yaralara mide yarası ya da ülseri denildiğini söyleyen Prof. Dr. Korkut, "Mide yaralarının oluşmasının başlıca nedenleri arasında "helicobakter pylori" adlı bir mikrop yer alır. Bunun dışında düzenli kullanılan aspirin, antiromatizmal ilaçlar, ağrı kesicilerin alınması da mide yarası oluşmasında önemli etkendirler. Diğer muhtemel nedenler arasında genetik yatkınlık (cinsiyet), stres, kortizon türü ilaçlar, alkol, sigara, kahve alışkanlığı, çevre kirliliği sayılabilir" dedi.
SAĞLIKLI BESLENME ÇOK ÖNEMLİ
Mide yaralarının sıklıkla yemeklerden sonra oluşan karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrı ile belirti verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Korkut, şunlara dikkat çekti: "Mide ülserinin tedavisinde kullanılan temel yöntemlerden biri, asit salgısını azaltan ilaçlardır. Bu ilaçlar, mide asidinin düzeyini kontrol altına alarak, ülserin iyileşmesine yardımcı olurlar."
Prof. Dr. Korkut, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmenin ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmanın da mide ülserinin iyileşmesine yardımcı olabileceğinin altını çizdi.
BİTKİLERLE TEDAVİ
Prof. Dr. Korkut, "Toplumda yaygın görülen mide hastalıklarının giderilmesinde tedaviye yardımcı olarak kabul edilen bitkisel formüllerin de yeri vardır" diyerek, şunları söyledi: "Bitkiler asırlardır tedavi amaçlı kullanılır. Bitkiler hem sağlığın korunması hem de tedavi edilmesini hedefleyen bir tamamlayıcı tıp uygulamasıdır. Mide ve ince bağırsağın üst kısmı (duodenum) yaralarını iyileştirmek ya da sık rastlanan bazı mide yakınmalarını geçirmek için ilaç tedavisine ilave olarak faydalı olduğu bilinen farklı bitkisel öneriler mevcuttur."
KUDRET NARI, ZEYTİNYAĞI, SARI KANTARON
Prof. Dr. Korkut, mide yaralarına iyi gelebilecek şu bitkileri önerdi:
DOKTORUNUZA DANIŞMADAN KULLANMAYIN
Prof. Dr. Korkut, bitkisel ürünlerin etkinliklerinin bilimsel olarak kanıta dayandırıldığını belirterek, "Ancak riskli durumlar görülebilir. Bitkiler besin ve ilaçlarla etkileşime girerek risk oluşturabilir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bitkisel takviyeler almadan mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 İğne deliğinden prostat operasyonu
- 2 Kalbinize çok iyi bakın!
- 3 Çevresel toksinler parkinson’u tetikliyor
- 4 Az pişmiş tavukta salmonella tehlikesi
- 5 1 Yemek Kaşığı Tereyağı Kaç Gram? 50, 100, 125, 150 Gram Tereyağı ve Margarin Kaç Yemek Kaşığı Yapar?
- 6 Kanserde umut veren tedaviler
- 7 Diyabetik yaralara anjiyo
- 8 Karın ağrısı ciddi bir hastalığın habercisi olabilir
- 9 Yorgun uyanıyorsanız dikkat! Uyku apneniz olabilir
- 10 Bunama aşısına rağbet