Türk bilim insanı Prof. Dr. Cezmi Akdiş, Davos'taki İsviçre Alerji ve Astım Araştırma Enstitüsü'nün (SIAF) Direktörü ve Zürih Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışıyor. "En Çok Atıf Alan Bilim İnsanları" arasında. Prof. Dr. Cezmi Akdiş, dünyadaki görünmeyen gizli tehlikelerin yol açtığı hastalıkların 50 yılda 20-30 milyon hastadan 2 milyar hastaya çıktığını söyleyerek, bakın bu tehlikeleri nasıl gözler önüne serdi…
EPİTEL BARİYER HASARI
Prof. Dr. Akdiş ve ekibi, Epitel Bariyer Teorisi'yle ilişkilendirilen 80 önemli hastalığı bilim dünyasına sundu. Prof. Dr. Cezmi Akdiş, 'Epitel Bariyer Teorisi'ni şöyle açıkladı: "Son 27 yıldır sürdürülen bilimsel çalışmalar, insan vücudunun dış yüzeyini kaplayan epitel tabakalarının sağlığımız için sanıldığından çok daha kritik bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Araştırmalar, hava kirliliği, işlenmiş gıdalar, temizlik ürünleri, mikroplastikler ve modern yaşam tarzındaki pek çok unsurun; deri, solunum sistemi ve bağırsaklardaki epitel bariyerlere zarar verdiğini ortaya koydu."
ALZHEİMER'IN ARTMA NEDENİ
Prof. Dr. Akdiş, bu hasarın, vücutta mikrobiyal dengenin bozulmasına, faydalı bakterilerin azalmasına ve zararlı mikroorganizmaların çoğalmasına yol açtığını belirterek, "Bağışıklık sistemi alarm durumuna geçiyor, kronik inflamasyon başlıyor ve alerjik, otoimmün, metabolik ve nöropsikiyatrik hastalıklar kaçınılmaz hale geliyor. Astım, kolit gibi alerjik hastalıklar, diyabet, multipl sekleroz, lupus, otizm, Parkinson ve Alzheimer artıyor" dedi.
NE KULLANACAĞIZ?
Peki ama ne kullanacağız? Prof. Dr. Akdiş, temizlik için şu alternatifleri sıraladı:
EV TEMİZLİĞİ İÇİN

Doğal sabunlar (kastil sabunu, zeytinyağlı sabun)

Sirke ve karbonat karışımı

Limon suyu, doğal asidik yapısıyla dezenfektan etkisi gösterir, banyo ve mutfakta kullanılabilir.

Mikrofiber bez ve su, kimyasal içermeden etkili temizlik sağlar, özellikle toz alırken.

Enzimsiz ve parfümsüz deterjanlar

Organik sabun cevizleri

Sitrik asit bazlı bulaşık makinesi parlatıcıları

Çamaşır sodası
ÇİN TUZU OBEZİTEYİ ARTIRIYOR
Birçok işlenmiş ürünün lezzetini artırmak amacıyla eklenen 'Çin tuzu'nun, beynin tat alma merkezlerini doğrudan uyararak, yiyeceklerin daha 'lezzetli' algılanmasını sağladığını belirten Prof. Dr. Akdiş, "Bu da obezite riskini artırıyor. Çalışmalar, yüksek miktarda Çin tuzu tüketiminin baş ağrısı, halsizlik, mide bulantısı, çarpıntı, yüzde kızarmaya neden olduğunu gösteriyor" dedi.
DİŞLERİMİZİ FIRÇALARKEN YAŞANAN TEHLİKE
Dış macunlarına eklenen bir maddeye de dikkat çeken Prof. Dr. Akdiş, "Amerika'daki Mayo Clinic ve Tokyo Üniversitesi iş birliği içinde yaptığımız araştırmalar da oldukça çarpıcı. Diş macunlarında kalan SLS kalıntılarının yemek borusu ve mide epitellerine zarar verdiği, bunun da gastrit (mide iltihabı) ve hatta solunduğunda bazı astım vakalarının gelişiminde önemli bir rol oynayabileceği gösterildi. Bugün toplumun yaklaşık yüzde 50'si gastritten muzdarip. Oysa 40–50 yıl önce bu oran oldukça düşüktü" dedi.