Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Ya Ağustos ya da beyaz sezon

Sezonun kalanı için Avrupa futbolunun patronu, bugün tüm ülkelere tavsiye niteliğinde bilgilendirme yapacak...

İlk hedef Temmuz-Ağustos aylarında ligleri tamamlamak... En kötü senaryo ise sezonu oynanmamış saymak

UEFA, bugün 55 ülke federasyonunu ikinci kez telekonferans yöntemiyle bir araya getirecek. İlk toplantıda, EURO 2020 için bir yıl erteleme kararı alan ve liglerin oynanabilmesi için Haziran ve Temmuz ayı takvimini boşaltan Avrupa futbolunun patronu, şimdi iki çalışma grubunun ortaya koyduğu alternatif sezon sonu planlarını üyelerine sunacak. Her federasyon kendi ligi için karar alma özgürlüğüne sahip olduğundan, UEFA'nın bu toplantısından ortak bir karar çıkması mümkün değil. Avrupa'da kulüpler yayıncılar ve futbolcular ne düşünüyor önce bunu ortaya koyalım ardından olası senaryolara geliriz...
Avrupa'da hiçbir ligde play-off ihtimaline sıcak bakan yok. 8-12 lig haftası kalan liglerde sezonun kaldığı hafta itibariyle tescil edilip şampiyon ve düşenlerin belirlenmesi fikrine sıcak bakan tek bir ülke yok.
Bunlar tartışılmıyor bile. Avrupa kulüplerinin yüzde 30 değer kaybettiği ve lig başına zararın 500 milyon ile 1 milyar Euro arasında değiştiği günlerde herkesin ortak fikri halk sağlığını tehlike eden şartlar ortadan kalktığında liglerin bitirilmesi..
Avrupa'da bütün yayıncı kuruluşlar sezonun oynanmayan yüzde 30-35'lik dilimi için federasyon ya da ligleri yöneten şirketlere ödeme yapmaya yanaşmıyor. Fransa'da Canal+ bunun ilk örneği. Bütün yayıncı kuruluşlar liglerin elbette ki bitirilmesinden yana... Futbolcu sendikaları ve birliklerinin olduğu ülkelerde başkanlık koltuğunda oturanlar Haziran ayından önce idman bile yapılamayacağını savunuyor. Karantina günlerinde evlerine kapanan ve en azından 2.5 ay sahada idman yapamayacak olan futbolcuların hayat normale dönmeden tesislere idman yapmak için çağrıldıklarında verecekleri cevap belli!

İşte o senaryolar
1- Bütün ligler kalan haftalarını Ağustos ayı başından itibaren oynar. Takımlar Temmuz ayının bir ya da ikinci haftasında kampa girer ve kalan haftalar Ağustos ayı içinde tamamlanır. Gelecek yaz yapılacak EURO 2021 öncesinde, Eylül ayı sonunda yeni sezon başlarsa 38 haftalık ligler için de yeterli hafta sonu var. Liglerde devre arası verebilmek için her lig 4 ile 6 haftasını, ara fikstür olarak hafta içinde oynatır. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde sezon bir ay gecikmeli, Ekim 15'te başlar. Transfer sezonu liglerin bittiği Ağustos sonunda açılır ve yıl boyunca açık kalır...

2- 2. senaryo ise, 2019- 20'nin beyaz sezon ilan edilip, hiç oynanmamış kabul edilmesi. Ekonomik kayıplarının yanında gelecek sezon Avrupa Kupaları'nda mücadele edeceklerin belirlenmesi açısından da sakıncaları var. Gelecek sezonun, Eylül sonunda başlaması halinde Avrupa'da birçok ülkede takvimin hafifletilebilmesi için kupa organizasyonlarının bir yıl sürüyle oynanmaması da gündemde. Ş. Ligi'nde çeyrek final, Avrupa Ligi'nde son 16'nın rövanşları ve final yolu nasıl olacak peki? UEFA'nın bu maçları Haziran ayında oynatabilme ihtimali iki hafta önce vardı ama artık konuşulan turnuvanın kalan turlarının tek maç üzerinden oynanması. Ş.Ligi'nde final dahil 7 maçlık fikstür oluşacak. Liglerin Ağustos ayında ara haftalarla hızla bitirilmesi halinde, yeni sezon başlamadan Eylül'ün ilk haftasında Avrupa'nın iki kupasında maçlar oynanabilir. Ligler başlamadan en az 3 haftalık hazırlık kampları yapılmadığı takdirde birçok futbolcunun adale ve diz sakatlığı yaşama ihtimali var. Bugünlerde en çok söylediğimizi bir daha söylüyoruz: Önce sağlık!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA