Bilgi kelimesi ne anlama geliyor? Türk Dili, tarih boyunca ilişki kurduğu medeniyetlerin (ülkelerin) dillerinden kelimeleri kendi bünyesine katmış ve bu sayede çok zengin bir dil oluşturmuştur. Hal böyle olunca, Türkçe ’de gündelik hayatta karşımıza çıkan bazı sözcüklerin anlamına bilemeyebiliyor, ilginç bulabiliyoruz. Son zamanlarda anlamı merak edilen kelimelerden olan bilgi ne demek? TDK’ye göre bilgi sözcüğü ne anlama geliyor? Bilgi kelimesinin kökeni ne bilgi kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı nedir?
BİLGİ KELİMESİ NE DEMEK? BİLGİ KELİMESİ TDK ANLAMI
Bilgi kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. TDK’ye göre bilgi kelimesi ise şu anlama gelmektedir:
- İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü, bili, malumat
- Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malumat, vukuf
- İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, malumat, vukuf
- Genel olarak ve ilk sezi durumunda zihnin kavradığı temel düşünceler
- Bilim
- Kurallardan yararlanarak kişinin veriye yönelttiği anlam
BİLGİ KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Babası önce ona Mazlume ve ailesi hakkında birçok bilgi vermişti.
- Doğa bilgisi.
BİLGİ KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER
- bilgi edinmek
- bilgi tazelemek
BİLGİ KELİMESİNİ İÇEREN BİRLEŞİK KELİMELER
bilgi çarpıtma, bilgi işlem, bilgi kuramı, bilgisayar, bilgi şöleni, bilgi teknolojileri, bilgi toplumu, bilgiyazar, ansiklopedik bilgi, kesin bilgi, ön bilgi, yaklaşık bilgi, sosyal bilgiler, betimlemeli dil bilgisi, betimsel dil bilgisi, cümle bilgisi, davranış bilgisi, dil bilgisi, doğa bilgisi, halk bilgisi, hava bilgisi, karşılaştırmalı dil bilgisi, kök bilgisi, köken bilgisi, öğretim bilgisi, sağlık bilgisi, ses bilgisi, sözlük bilgisi, su bilgisi, şekil bilgisi, tabiat bilgisi, tasvirî dil bilgisi, tümce bilgisi, Türklük bilgisi, yapı bilgisi, yazı bilgisi, yöntem bilgisi, yurt bilgisi, yurttaşlık bilgisi