Demir, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan demir kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan demir kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Demir kelimesi ne demek, TDK'ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için sabah.com.tr doğru adres! Peki, demir kelimesi ne demek, TDK'ye göre anlamı nedir? Demir kelimesinin kökeni ne, demir kelimesinin kaç anlamı var? İşte, TDK bilgileri ile merak edilenler…
DEMİR NE DEMEK, NEDİR? TDK'YE GÖRE ANLAMI
Demir kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre demir kelimesi anlamı şu şekildedir:
- Atom numarası 26, atom ağırlığı 55,847, yoğunluğu 7,8 olan, 1510 °C'de eriyen, mavimtırak esmer renkte, özellikle çelik, döküm ve alaşımlar durumunda sanayide kullanılmaya en elverişli element (simgesi Fe)
- Bu elementten yapılmış
- Bu elementten yapılmış parça
- Ayakkabı topuğuna veya ayakkabı burnuna aşınmayı önlemek için çakılan, özel olarak yapılmış madenden parça
- Güçlü, kuvvetli, sert
- Çıpa
DEMİR KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Hemşiresiyle rıhtımın kenarındaki demir kanepeye oturdular.
- Ocak demiri. Kapı demiri. Pencere demiri.
- O kadar çabuk uyanmıştı ki kalbinin demir bir elle sıkıldığını duydu.
DEMİR KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER
- demir almak
- demir atmak
- demire vurmak
- demir gibi
- demir ıslanmaz, deli uslanmaz
- demir nemden, insan gamdan çürür
- demir taramak
- demir tavında dövülür
- demir üzerinde
DEMİR KELİMESİNİ İÇEREN BİRLEŞİK KELİMELER
demir ağacı, demirbaş, demir bilek, demir boku, demir dikeni, demir hat, demirhindi, demirkapan, demir kapı, Demirkazık, demir kırı, demir leblebi, demir oksit, demir para, demir pası, Demirperde, demir perde, demir rengi, demir resmi, demir sülfat, demir yeri, demir yolcu, demir yolu, demir yumruk, ak demir, aydemir, çekme demir, çifte demir, çubuk demir, delikli demir, dişi demir, dökme demir, erkek demir, hasır demir, iğdemir, kütük demir, nervürlü demir, buz demiri, gözdemiri, ızgara demiri, kol demiri, köşe demiri, kulak demiri, L demiri, özek demiri, saban demiri, topuk demiri