Karakavak Mahallesi Muhtarlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ile Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ) iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, nesli tehlike altındaki leylek ve şah kartal yavruları için halkalama çalışması gerçekleştirildi.
Karakavak Mahallesi Muhtarı Ahmet Koç, "Mahallemizde 17 leylek yuvası bulunuyor. Leylekler, Karakavak'ın simgesi haline geldi ve burası daha fazla tanınmaya başladı" dedi. Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, Trakya'nın önemli bir kuş göç yolu üzerinde olduğunu belirterek, "Şah kartal ve leyleklerin yaşam alanlarını, göç yollarını ve üreme başarılarını bilimsel olarak izliyoruz. Bu sayede insan kaynaklı tehditleri belirleyip etkili koruma stratejileri geliştirmeyi hedefliyoruz" ifadesini kullandı. Projede ilk etapta 100 leylek ve 15 şah kartal halkalanacak. Beş yıl içinde ise toplam 500 leylek ve 100 şah kartalın halkalanması planlanıyor. Ayrıca, 15 şah kartal ve 5 leyleğe uydu vericili GPS takılarak göç rotaları takip edilecek.
TREDAŞ Genel Müdürü Necati Ergin, Trakya genelinde yaklaşık 1000 leylek yuva platformu kurduklarını, kuş ölümlerini önlemek amacıyla kuş dostu enerji altyapıları geliştirdiklerini söyledi. Ergin, "Projemiz, sulak alanlardan ormanlara kadar pek çok yaşam alanını korumayı amaçlıyor ve doğa koruma bilincini Trakya'nın her köşesine yaymak istiyoruz" diye konuştu.
Hayrabolu Kaymakamı Eyüp Fırat, Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, TREDAŞ Genel Müdürü Necati Ergin ve çok sayıda davetlinin katıldığı halkalama çalışmasını, Karakavak Mahallesi sakinleri de büyük ilgiyle izledi. "Trakya'nın Kuşlarını Halkalıyoruz" projesinin ilk adımı, Karakavak Mahallesi'nde gerçekleştirilen bu halkalama çalışmasıyla atıldı.