Gözde gastronomi turları


Gastronomi turları ''Yöresel lezzetlere ulaşmayı hedefleyen ''gastronomi Turları''nın turizm içindeki payının giderek arttığı bildirildi.

Genellikle İtalya, İspanya, Yunanistan ve Fransa gibi Akdeniz ülkelerinin hakim olduğu ''Gastronomi Turları'', Çukurovalı seyahat acenteleri ve otelcilerinin girişimleri ile Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladı.

Deniz, kum ve güneş dışında, değişik kültürler ve farklı lezzet arayanların tercih ettiği turlarda ilk etapta Adana, Mersin, Hatay ve Gaziantep yöresel tatlarıyla ön plana çıkarken, Anadolu'nun zengin yemek kültürü ünlü gurmelerin de katkısıyla daha fazla konuğu ağırlamaya hazırlanıyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Göçhan, turizm acentelerinin daha fazla seçenek sunmak amacıyla farklı alanlara yöneldiklerini, ''gastronomi turları''nın da bu açılımda önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Kültür seyahatlerinin çoğu zaman tek başına cazip gelmediğini anlatan Göçhan, şöyle konuştu:
''Özellikle kültür turlarına ilgi duyanlar gittikleri yerlerde o yörenin yemeklerini tatmak istiyor. Zaten yemek, seyahatlerin ayrılmaz bir parçası hatta en önemli ögesi. Acenteler de son 2 yıldır artan talep nedeniyle, tur paketlerine 'lezzet duraklarını' da ekliyor. Mesela Adana'ya gelen bir turist kentin tarihi mekanlarının yanı sıra Adana kebabı yemeden şehirden ayrılmak istemiyor.

Aynı durum Hatay, Gaziantep, Mersin için de geçerli. Hatay'da oruk, humus, tepsiye kebap ve çok sayıdaki meze, Gaziantep'te lahmacun, alinazik, patlıcan kebabı, baklava, Mersin'de tantuni ön plana çıkan yöresel lezzetlerden sadece birkaçı.''

Türkiye'nin yemek kültürü konusunda çok zengin olduğunu belirten Göçhan, güney kentlerinin yanı sıra değişik illerde de bu kültürlerin tanıtımının yapılmaya başladığını söyledi.
Her bölgenin kendine has yemekleri bulunduğuna işaret eden Göçhan, Türk turizminin gastronomi turlarıyla daha da gelişeceğine inandığını kaydetti.

TANITIMA GURME DESTEĞİ

Çukurova Turistik Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu da ''gastronomi turizmi''nin başlamasında kendilerinin öncü rol oynadığını belirterek, ''7-8 yıl önce ilk planlamalarını yaptığımız projemiz, son 2-3 yıldır başarılı bir şekilde yürüyor'' dedi.

Çukurova'nın Türkiye yemek kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu ve bu özelliği sayesinde yöreye turist çekmek istediklerini anlatan Zaimoğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye'deki ünlü gurmeleri bölgemize getirmeyi başardık. Bu kişilerin vasıtasıyla bölge mutfağını Türkiye çapında tanıtma fırsatı doğdu. Şu an yöreye büyük bir ilgi var. Turizmde tarihi, turistik mekanların yanı sıra o yörenin mutfağı da ön plana çıkıyor. Bizim bölgemizde de özellikle Adana, Mersin ve Hatay mutfakları bir birine benzemekle birlikte farklı özellikler taşıyor. Artan ilgi nedeniyle yöresel yemeklerin yer aldığı yeni restoranlar açılıyor. Ayrıca bütün otellerin yemek menüsünde yöresel lezzetler konuklara sunuluyor. Özellikle Antakya, değişik yemek kültürleri ile fazlaca ilgi görüyor.''

Gastronomi turizminin, diğer turizm çeşitleri içerisindeki payının giderek artacağını bildiren Zaimoğlu, Çukurova'ya gelen turistlerin yüzde 20-25'ini bu amaçla gelenlerin oluşturduğunu bildirdi.
Yerli turistlerin ardından yabancı turist çekmek için yurt dışına yöneleceklerini ifade eden Zaimoğlu, burada yapacakları tanıtım faaliyetleri ve gelecek turistlerle Akdeniz ülkelerinin bu alandaki hakimiyetini kırmayı planladıklarını kaydetti.
BİZE ULAŞIN