Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

'BBDY- Bunu Ben De Yaparım' akımı

Hıncal Uluç tam bir saat seyretmiş. Sonra seyrettiği dans gösterisinin (iDans Festivali/ Koreograf Emmanuelle Huynh'dan Cribles Live) "boktan" olduğunu yazmış. 'Sanat Nedir' başlığı altında... Sonra sanata sanat demek için kriterini açıklamış: "Ben yapabiliyorsam, sokaktan geçen herhangi birisi yapabiliyorsa, o sanat olmaz" diyerek... Hıncal Uluç bunu ilk kez yapmıyor. Bir çağdaş dans gösterisini "boktan" bulması o yüzden şaşırtıcı değil, Malevich'in Siyah Kare'sini de sanattan saymamıştı çünkü... Geçtiğimiz eylül ayında Tempo dergisinin çıkardığı resim tarihinin ünlü 50 tablosunun yer aldığı ekle ilgili yazdığı yazısında...
"Kitabın sayfalarını ağır ağır, sindire sindire çevirdim... İçlerinde ilk defa rastladıklarım vardı. Cana'daki Düğün mesela. (...) Görmeden ölürsem içimde ukde olacaklar var... Van Gogh'un Vazoda Ay Çiçekleri mesela. Oturup benim de beş dakikada yapabileceklerim var. Kasimir Malevich'in Kara Kare'si mesela... 106x106 santime simsiyah bir kare... O yaptı diye St. Petersburg müzesinde duruyor, paha biçilmiyor. Ben yapsam, resmi çöpe atıp çerçeveyi satarlardı. "Uluç'un Malevich karşısındaki tutumu, Kenan Evren'in Picasso karşısında, "Bunu ben de yaparım" deyişini hatırlatıyor hemen... Oysa Malevich, o kareyi, neredeyse bir yüzyıl sonra Hıncal Uluç onu kolayca taklit etsin diye yapmamıştı. "Görünene benzemek" istemediği için, idealize edilmiş imgelerden sıyrılmak; bir süt şişesinin artık sütü temsil etmesi gerekmediğine duyduğu süprematist inancıyla boyamıştı.
Uluç ve Evren'in sanat anlayışı, sanatı sadece yapmakla sınırlandıran dogmatik ve yeni bir yüzyılın ilk 10 yılını devirirken çok ender rastlanabilecek, türü tükenmiş bir bakış açısının örnekleri. Geçtiğimiz yüzyılın başında sanat, çoktan maharetten, ustalıktan arındırıldı çünkü... Bir fikir oldu birçok fikre gebe olan... İDans, Uluç'u en samimi seyirci ilan etmiş. Ben izninizle kendisini 'Hıncalizm' isimli bir eleştirel metot kurucusu olarak Wikipedia'ya yazmayı öneriyorum: 'Hıncalizm: Seyircinin kendisinden yola çıkarak sanat eserinin sınırlarını tayin etmeye kalkışması ve kendi kapasitesinin sınırlı olduğunu varsayarak bu doğrultuda eserin sanat olup olmadığına hüküm vermesi. Halk arasında ve medyada 'BBDY - Bunu Ben De Yaparım' akımı olarak da bilinir. Kurucusu usta gazeteci Hıncal Uluç'tur. Öncüleri arasında ise darbe yaptıktan sonra emekli olup ressamlığa başlayan Kenan Evren bulunmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA