Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Fuar Savaşları III

Bienal esnasında bir fuar yapma fikri, bu kez iki ünlü fuarcının, hem her yıl kasım sonu aralık başı fuar yapan Ali Güreli'nin, hem de Arhan Kayar'ın aklına düştü.
Güreli, Lütfi Kırdar'dan eylülde bienal tarihlerini istedi ve rezerve etti.
Bu arada Art İstanbul olarak Arhan Kayar da, Odalar Birliği'ne bir sanat fuarı yapmak üzere başvurdu. Fakat bu kez Art İstanbul ismiyle değil, ArtBeat ismiyle ve mekan olarak antrepo değil, Has yün iplik fabrikasını göstererek... (Fuar yapmak istediğiniz zaman fuardan tam bir yıl önce Odalar Birliği'ne başvurarak izin almanız gerekiyor. Fuar mekanınızı ise bir ay kala kesinleştirmeniz şart!)
Ali Güreli, bienale paralel, küçük bir Contemporary Fuarı yapma fikrini galericilerle ve İKSV'ye açtı. Galericiler, bienal sırasında galerilerindeki sergilerle ilgilenmek istiyor, fuara vakit ayıramayacakları endişesi taşıyorlardı.
İKSV, bienal için sponsor sıkıntısı çekiyor, bunu fuarın daha da zorlaştıracağını düşünüyor, bienal izleyicisiyle fuarın pek de denk düşmeyeceği öngörüsünde bulunuyordu. Ali Güreli, mini b-fuar'ından vazgeçti. Arhan Kayar ise bienale paralel fuarını Yün has iplik fabrikasında yapmaktan... Hedefi, Lütfi Kırdar Kongre merkeziydi.... Kayar, kolları sıvadı. Mekanın bağlı olduğu UKTAŞ'a başvurdu. Art Beat sanat fuarı, uluslararası gazete The Art Newspaper'da kız kuleli İstanbul manzarasının hemen altında da gördüğümüz gibi 14-18 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar sergi salonunda gerçekleşiyor.
Böylelikle aralıkta Contemporary İstanbul'la birlikte bu yıl düzenlenen çağdaş sanat fuarı sayısı dördü bulacak. Ali Güreli, Ticaret Odası'na, UKTAŞ yönetim kuruluna 'aynı salonda aynı konuda iki fuar yapılamaz' diyerek dilekçe yazdıysa da netice alamamış. Hatta Ertuğrul Günay'a ulaşmayı denemiş. Ondan da ses çıkmamış. Bütün bu olanlar bir ipte, iki cambaz oynamaz deyişini hatırlatıyor. Oynayabilir pekala... Neden oynamasın? Koca İstanbul'a iki değil, üç fuar bile yetmeyebilir hatta...
Hollanda menşeili bir ekibin galerileri affordable; makul, bütçeye uygun işlerin satılacağı bir sanat fuarı yapmak üzere ziyaret ettiğini de ekleyeyim... Evet, fuar savaşlarında son durum bu. Yeni gelişmeleri aktarmaya devam edeceğim. Beni izlemeye devam edin!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA