Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Nefret suçları

Bugüne kadar, "Nefret suçu nedir" diye sorana çok rastladım. Aslında gayet iyi bildiğimiz, eski bir konu bu... Ancak adı (Türkiye'de) daha yeni yeni konuluyor.
Nefret suçu basitçe, kimliği sebebiyle birisine karşı işlenen suça deniyor.
Biraz daha açarsak: Bir kişi ya da bir grup... Dini inancı, etnik ve ırki grubu, dili, cinsiyeti, hastalığı ve benzeri sebeplerden dolayı saldırıya uğramışsa... Nefret suçu işlenmiş demektir.
Dün Sosyal Değişim Derneği'nden Murat Köylü ile Pozitif Yaşam Derneği'nden Çiğdem Şimşek ziyaretime geldi... Bu konuda sohbet ettik...
Nefret Suçları Yasa Girişimi adıyla bir platform kurulmuş. Romanlardan feministlere, engellilerden avukatlara... Birbirinden çok farklı alanlarda faaliyet gösteren dernekler, omuz omuza vermişler...
Ne yapmaya çalışıyorlar, derseniz... Adı üstünde: Nefret suçlarını tanımlayan ve yaptırım getiren bir tasarının Meclis'te yasalaşması için uğraşıyorlar.
Bu olumlu girişime yardımcı olmak amacıyla, arkadaşlara bazı konularda fikrimi söyledim:
* Yasa önerisini hazırlarken, derin devletin suçları konusunda dikkatli olun. Hrant Dink davasında olduğu gibi, mahkeme, nefret suçunu cezalandırıp, ardındaki örgütü es geçebilir.
Halbuki derin devlet, tam da toplumdaki "kimlik çekişmelerini" kullanarak operasyon yapıyor.
"Ogün Samast ile Yasin Hayal nefret suçu işledi" demekle yetinirseniz... Ergenekoncuların ermeğine yağ sürersiniz.
* Madem bir yasa çıksın istiyorsunuz... Mutlaka AK Parti ile işbirliği yapın. Bu parti yüzde 50 oy aldı. Meclis'te büyük bir sayısal gücü var. Yasa kolayca geçer, yeter ki derdinizi AK Partililere iyi anlatın.
AK Parti ile diyalogdan kaçanlar, aslında sorunun çözülmesini istemeyenlerdir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA