Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Messi o ödülü hak etti mi?

Kapanış töreninde 2014 Dünya Kupası Almanya'ya verilmeden önce, iki bireysel ödül sahiplerini buldu. Turnuvanın en değerli oyuncusuna verilen Altın Top ödülünü Arjantinli Messi, Altın Eldiven ödülünü ise Alman kaleci Neuer aldı.
İki ödülden birine çok, diğerine az miktarda itirazım var:
1) Lionel Messi'ye niye ödül verildi, anlamış değilim. Messi gerçekten de çok önemli bir futbolcu ancak bir Pele veya bir Maradona ayarında asla değil.
Arjantin Milli Takımında gösterdiği performans, Messi'yi dünya çapında bir futbolcu yapanın kendi becerilerinden çok, Barcelona'nın oyun tarzı olduğunu ortaya koydu.
İspanyol kulübü hep aynı şablonla oynuyor: Kısa paslaşmalarla ceza sahasına kadar geliyorlar. Ancak rakip 8-9 oyuncuyla savunma yaptığı için orada bir yoğunlaşma, sıkışma, daralma oluyor. "Tik-tak" veya "ortada sıçan" denilen oyun tarzı artık bir işe yaramıyor.
İşte tam o noktada ortaya Messi çıkıyor. Nispeten kısa boyu ve ince vücuduyla rakiplerin arasına dalıyor. Çabukluğunu, top saklama ve çalım atma becerilerini kullanarak aniden kaleciyle karşı karşıya kalıyor ve isabetli vuruşla golü atıyor.
Messi'nin bu becerilerini ortaya koyması için, oynadığı takımın (aynen Barcelona'nın yaptığı gibi) rakibini ablukaya alması, sürekli rakip alanda bulunması gerekiyor.
Arjantin ise ne 2010'da böyle oynadı, ne de 2014'te... Bu yüzden Messi iki turnuvada da hünerlerini gösteremedi.
Messi'nin Messi olduğunu bilmeseniz, "kim bu sahada dolanan Arjantinli genç" demez miydiniz?
Akıllarda kalan bir performans gösterdi mi Messi? Hayır! Turnuvanın gol kralı oldu mu? Hayır!
O halde bu ödül niye?

Kazanan hepsini alır
2)
Manuel Neuer de Messi gibi üstün vasıfları olan bir futbolcu. Ben onu ilk kez Schalke 04'ün kalesinde izlemiş ve hayran kalmıştım. 2011'den beri Bayern Münich'te...
Neuer sadece kalesini değil, bütün ceza sahasını koruyan bir kalecidir. Arjantin maçındaki öne çıkışlarını ve topu yumrukla uzaklaştırmalarının gördük işte...
Refleks, yer tutma ve tehlikeyi sezme... Hepsi Neuer'de var. Ayrıca çok önemli bir yeteneğe daha sahip: Topu eliyle 30-40 metre öteye atarak ani atak başlatabiliyor.
Ancak Almanya'nın orta saha ve savunma oyuncularının performansı, ona çok fazla iş bırakmadı. Neuer pek az kereler rakiplerle burun buruna kaldı.
ABD'nin kalecisi Tim Howard olmasa, Altın Eldiven ödülünü ben de seve seve Neuer'e verirdim.
Ama Tim Howard, bilhassa Belçika maçındaki olağanüstü performansıyla parmak ısırttı. İki gol yemesine karşın, tam 16 gollük pozisyonu engellemiş bir kaleci, nasıl olur da ödüllendirilmez?
Tabii biliyoruz: Adaletsizlik her alanda olduğu gibi futbolda da var. Diğer kaliteli oyunculardan sadece bir parmak üstün olan veya arkasındaki lobi daha güçlü olan futbolcu, pastanın tamamını alıyor, diğerleri ekmek yiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA