Alper Görmüş

18 Nisan 2013, Perşembe

Bir “maymuncuk” olarak Doğan Öz cinayeti

Ergenekon davasına bakan mahkeme, 26 Temmuz 2012'de savcı Doğan Öz cinayetini inceleme kararı aldı ve Emniyet ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan, Doğan Öz'le ilgili arşivlerinde bulunan bütün bilgileri talep etti.

Bu, çok önemli bir gelişmeydi... Çünkü birçok işaret, 1978'de işlenen bu cinayetin bütün derin devlet cinayetlerinin "anası" olduğunu ve onun çözülmesiyle öteki derin devlet cinayetlerinin de aydınlanabileceğini gösteriyor.

Doğan Öz, 12 Eylül öncesindeki sahnenin Kontrgerilla tarafından yaratıldığını kanıtlayan bir dosya üzerinde çalışıyordu. Bulgularının bir kısmını Başbakan Bülent Ecevit'e de aktarmıştı.

Öz, evinden işine giderken öldürüldü. Cinayetin tanıkları vardı ve katili kesin olarak belirlemişlerdi: Ülkücü İbrahim Çiftçi. O da zaten suçunu inkâr etmedi.

Mahkeme, Çiftçi'yi ölüme mahkûm etti, Yargıtay 1. dairesi de onayladı. Ne var ki Askeri Yargıtay Daireler Kurulu hükmü bozdu.

Davaya bakan asıl mahkeme, "öldürdüğü sabit ama..." demesine rağmen, bu bozma kararına referansla Çiftçi'yi beraat ettirdi.

Can Dündar, daha önce, bu beraatın, Çiftçi'nin avukatlarının zamanın Cumhurbaşkanı'na yazdıkları ve Çiftçi'nin Milli Savunma Bakanlığı'nda dosyasının bulunduğunu belirttikleri mektubu izlediğini yazmıştı.
Geçtiğimiz günlerde belge niteliğindeki bu mektup ortaya çıktı ve Dündar da bunu yayımladı.

Şimdi sıra Bakanlık'taki o belgede...

O belge ortaya çıktığında, büyük bir ihtimalle Doğan Öz cinayetinin perde arkası da aydınlanmaya başlayacak.

SON DAKİKA