MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

08 Ocak 2018, Pazartesi

Bahçeli’den ‘milli’ hamle!

MHP lideri Bahçeli, dün müthiş bir siyasi hamle yaptı. 2019'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, parti olarak aday göstermeyeceklerini, seçimde Yenikapı ruhuyla hareket ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın destekleyeceklerini ilan etti.

Bahçeli, "Seçim ittifakı iddiaları MHP olarak şu an Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey ile ittifak konusunda ve siyasetin geleceği konusunda herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. İleriki günlerde arzu ediliyorsa bir görüşme talebi olduğu takdirde görüşülür. Türkiye'nin istikrarlı bir ortama kavuşması açısından yükleneceğimiz sorumluluğu yerine getirme gayreti içinde olabiliriz" dedi.

'Olası bir ittifaktan MHP'nin talepleri olabilir mi?' sorusuna da Bahçeli tepki göstererek "MHP'nin hükümetin oluşması sırasında bir talebi olmaz. Bu talebi yapanlara karşı da sert cevap verir, ahlaksızlık olarak görür" ifadelerini kullandı.

***

Safların netleşmesi, daha bir buçuk yıl önceden seçmenin, hangi adayı destekleyeceğini öngörmesi iyi bir şey. 15 Temmuz'daki FETÖ'nün ipi dışarıda hain darbe girişiminden bu yana milli ve yerli duruşundan taviz vermeyen Bahçeli, dün de çok netti. Lafı eğip bükmeden ve hiçbir soru işaretine açık kapı bırakmayacak şekilde konuştu.

Yıllardır siyasetin imajını yerle bir eden kavramlardan biri de 'diplomatik dil' bahanesiyle, çift dilli bir üslubun benimsenmesidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan en son Fransa gezisinde de bu 'karnından konuşma' üslubu yerine açık açık Türkiye'nin taleplerini ifade etmesi Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u bile açık konuşmaya itmişti. O da, AB'nin Türkiye'ye karşı yıllardır uyguladığı 'ikiyüzlü' tavrın bitmesi gerektiğine işaret etti mecburen.

***

Bahçeli'nin bu hamlesi, özellikle Akşener'in İP'i üzerinden siyasi hayaller kuranları sarsmıştır. Zira Akşener'in MHP'yi aday hatta 'ortak aday' çıkarmaya zorlama planı uygulayacağı iddia ediliyordu. Hatta İP'in, MHP tabanına göz diktiği ve bu yüzden Akşener'in geçenlerde "CHP ile ittifak yok" şeklinde açıklamalar yaptığını biliyoruz.

İP'in, 'ülkücülük' manivelası ile "Biz CHP değil MHP'nin zeminindeyiz" diyerek bütün seçim stratejisini MHP'nin seçmen kitlesi üzerine kurgulayacağı bekleniyordu. Ancak Bahçeli'nin dünkü net duruşundan sonra Akşener'in İP'inin Cumhurbaşkanlığı seçiminde artık şansının kalmadığı söylenebilir.

Akşener ve CHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde "2. Tur" hayali için CHP-İP 'ittifak'ından başka yol kalmıyor geriye. Üstüne basa basa 'Ülkücüyüm' diyen Akşener'in, CHP ile yapacağı yol arkadaşlığının nasıl bir getirisi olacağını da seçimlerde göreceğiz.

Türkiye'nin yolu açık…

SON DAKİKA