İdris Kardaş

İdris Kardaş

13 Mart 2018, Salı

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı, Mike Pompeo kimdir?

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı, eski CIA direktörü olan Mike Pompeo Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerden biri. CIA Direktörü olduktan sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmıştı.

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Pompeo eski bir asker. Cumhuriyetçi Parti'de kongre üyeliği yapmış. Aşırı muhafazakar Çay Partisi hareketinden gelen biri. Kongre üyeliği öncesi petrol sahalarına malzeme sağlayan bir firmayı yönetmiş.

Tıpkı Obama gibi Harvard Hukuk mezunu. Hukukçu olarak birçok işkence yönteminin gerekliliği konusunda hayli ısrarcı görüşlere sahip. İslam'a ve Müslümanlara karşı düşmanca, İslamofobik birçok söylemi var. Demokratlar, ABD'li Müslüman kuruluşlar ve İnsan hakları kuruluşları tarafından eleştirilen birçok açıklaması oldu şimdiye kadar.

15 Temmuz'da İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in Türkiye'ye destek olarak paylaştığı twiti alıntılayarak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medya hesabını da bu sohbete ekleyerek, kendi hesabından şu ifadeyi kullanmıştı.

"İran da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kadar demokratik... Her ikisi de İslamcı totaliter bir diktatörlük."

CIA Direktörlüğüne atandığında İsrail gazeteleri, Pompeo'nun sert bir İran karşıtı olduğu konusunu sıkça işlemişlerdi. Özellikle nükleer yaptırım anlaşmalarına karşı tutumuyla Başkan Trump'ı da etkileyen isimlerden olan Pompeo'nun ABD Dışişleri Bakanlığı'na atanması, İran'a yönelik ABD siyasetinin sertleşeceği bir sürece girildiğini de düşündürüyor.

Zira Suudi Arabistan, İsrail, Mısır, BAE ve bunlara müttefik olan diğer bölge Müslüman ülkelerinde son zamanlarda yaşanan gelişmeler de, artık İran konusunda bir yola girildiğini de gösteriyor.

SON DAKİKA