Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

17 Şubat 2014, Pazartesi

Işid kimdir?

Ortadoğu'nun en büyük tartışmalarının başında geliyor. Irak-Şam İslam Devleti'ni kim destekliyor? Örgüt kimlere çalışıyor?
El Kaide bağlantılı ortaya çıktılar. Ancak şu an bağımsız hareket ettikleri biliniyor. Suriye ve Irak'ta ciddi bir yapılanmaları var.

Liderlerinin Ebu Bekir Bağdadi olduğu sanılıyor. 6 kişiden oluşan bir kurmay kadrosu var. Listedeki isimlerin hepsi Iraklı. Aynı zamanda hepsi, Saddam döneminde Irak Ordusunda görev yapmış eski askerler.
2003'teki Amerikan işgali sonrası bugün IŞİD'i yöneten 6 kişi de Irak'ta Amerikan askerleri tarafından tutuklanmış. Yaklaşık 3 yıl hapis yattıktan sonra 2007 yılında serbest bırakılmışlar. Bu tarihten itibaren de El Kaide'ye katılmışlar.

Suriye'de muhaliflere karşı hatta Nusra cephesine karşı bile savaşıyorlar. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, IŞİD'in Suriye rejimiyle ortak hareket ettiğini söylüyor. Bunu söylerken Davutoğlu'nun elinde ciddi veriler var.

Örnek olarak Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolündeki herhangi bir bölge, IŞİD tarafından ele geçiriliyor. Ancak o bölge 24 saat gibi kısa bir süre sonra yeniden rejimin kontrolüne giriyor. Yani IŞİD, muhaliflerden aldığı yerleri kolayca rejime kaptırıyor.

Rejim, Halep'te sürekli muhaliflere operasyon düzenleyip, sivil halkı bombalarken, IŞİD militanlarına herhangi bir darbe vurmuyor.
Ayrıca yakalanan bazı örgüt militanlarının itirafları var. Bir çoğu rejime bağlı istihbaratçılardan emir aldıklarını söylüyorlar.
Şimdi sıra bunları kim destekliyor sorusunda. Ortada iki şüpheli var. Biri Körfez ülkeleri diğer İran. Bu ikisi IŞİD ve diğer El Kaide unsurları konusunda birbirlerini suçluyorlar.
İran'a göre bölgedeki terör gruplarını Suudi Arabistan destekliyor. Ellerindeki en ciddi veri ise 19 Kasım 2013'te Beyrut'ta El Kaide'nin üstlendiği İran Büyükelçiliği saldırısı. 25 kişi ölmüştü aralarında İranlı kültür ateşi de vardı. Bu saldırının emrini verdiği şüphesiyle yakalanan El Kaideci Mecid el Mecid, Beyrut'ta göz altındayken şüpheli bir şekilde öldü. Açıklama kalp kriziydi ancak ölüm tam da İran heyetinin bu adamı sorgulamak için almak üzere Beyrut'a gelmesinden kısa bir süre önce gerçekleşti.

İran, El Kaide liderinin ölümünden Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttu ve dedi ki, "El Kaide'yi Suudi Arabistan destekliyor, kendilerini ele vermemek için gözaltındaki şüpheliyi Beyrut'ta Lübnan istihbaratına sızan ajanları aracılığıyla ortadan kaldırdılar".
İran'dan bakınca El Kaide unsurlarının bağlantısı Suudi Arabistan. Peki Körfez'den bakınca nasıl görünüyor? Tam tersi onlar da IŞİD başta olmak üzere Suriye ve Irak'taki El Kaide çıkışlı örgütlerin İran tarafından desteklendiğini düşünüyor.

Körfez'e göre IŞİD'in arkasında İran ve İran yanlısı iktidarlar var. Başında da Irak'taki Maliki hükümeti geliyor. Ve tabiki Esed rejimi. Onların elindeki veri ise yakalanan bazı militanların üzerlerinden çıktığı iddia edilen pasaportlar. Körfez ülkeleri IŞİD militanlarının İran-Irak üzerinden Suriye'ye sokulduğunu ve pasaportlarında İran mühürlerinin basıldığını iddia ediyor.
Gelelim Türkiye'ye. Türkiye sınırında meydana gelen iç savaş, o savaşla bağlantılı olan terör örgütlerinin mağduru konumunda. Ancak bizdeki bazı yayın organları Türkiye'nin El Kaide'ye destek verdiği yönünde yalan haberleri Batı'ya servis ediyorlar.

Amaçları Yasin El Kadı ve durdukları tırlar üzerinden Türkiye ile El Kaide arasında bir bağ kurmak. Oysa Yasin El Kadı, Ekim 2012'de El Kaide davasından BM tarafından aklanmış bir işadamı. Tırlar için ise resmi açıklamalar yapıldı.

Ayrıca Türkiye neden El Kaide'ye destek versin ki? Ortadoğu'da bu iddiaya gülüp geçiyorlar. İran ve Suudi Arabistan bu konuda ısrarla birbirlerini suçlarken Türkiye'nin bizzat Türk yayın organları tarafından El Kaide'yi destekle suçlanması saçma bir iddiadan öte gitmiyor.
Ancak yine de Türkiye kaynaklı bu yalan haberler Batı'da itibar görmüyor değil. Özellikle Amerika'da neocon medyası, Türk basınını kaynak göstererek "Türkiye El Kaide'yi destekliyor" iftira kampanyasını köpürtüyor.

Hatta bu işin öncülerinden olan Michael Rubin son yazısında "Türkiye'yi diplomatik olarak dışlayalım" çağrısı yaptı, Obama ve Amerikan yönetimine El Kaide'ye destek veren Türkiye ile diplomatik ilişkileri zayıflatma tavsiyesinde bulundu.

SON DAKİKA