Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Korona günleri notları: Kendini tutmak!

Küresel bilgi birikimi, küresel bilim gerçeği gibi "büyük" laflar ediyoruz ya... İyi de, mesela Amerika'daki, Almanya'daki seçkin epidemiyologlar ne diyor, tam olarak biliyor veya fikirlerine kolayca ulaşabiliyor muyuz? Ya doğrudan cephede virüsle savaşan hekimler yeni tecrübelerini nasıl değerlendiriyorlar?.. İşte orası zurnanın zırt dediği yer. Tam olarak bilemiyoruz, bir süre bilemeyeceğiz! Çünkü tıp dergileri Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 pandemisiyle ilgili koyduğu kodların dışında kalan tezler, makaleyi yazan en seçkin epidemiyologlardan biri bile olsa, yayınlanmıyor... Hekimler tecrübelerini Facebook ve YouTube'da özgürce anlatamıyorlar. Neden? Çünkü sansür var.

***

YouTube en son ABD'de iki acil müdahale hekiminin "kısıtlamaların kaldırılmasında mahzur yok" temalı videosunu yayından kaldırdı. Malum, bu platformlarda uzaylılardan kıyamet kehanetlerine sayısız abuk sabuk komplo teorisi dillendiriliyor. Halkları isyana kışkırtan videolar yağmur gibi... Fakat bu salgın hakkında en ufak bir aykırı görüşe artık izin yok! Neden peki? Basit soru ama cevabı da basitçe "halk sağlığının korunması" olabilir mi? Ya cevap bundan ibaret değilse?..

***

Çok sert bir kırılma bu... Son yirmi beş yılı "sağlığından sen sorumlusun" tezi ve "uzun yaşam" hedefi üzerine kurulu bir sağlık anlayışıyla beyinlerimiz yıkandı. Şimdi birbirimizin sağlığından birinci derecede sorumlu olduğumuz bir "dünya"ya geçmekte zorlanıyoruz... Hele şu "uzun yaşam" meselesi... Orta yaş algısını 60-65'lere çeken kültür şimdi temelinden sarsılıyor. Sonrası nasıl olacak, merak ediyor musunuz?

***

İnsan her ramazanda bir daha anlıyor: Akışa bırakmaman gereken şeyler var... Hani "akış" dedikleri şey kader kadar derin, su kadar aziz olsa, bırakalım kendimizi! Ama değil! Tam da bu yüzden oruç çok değerli bir tecrübe. Orucun "tutulan" bir şey olduğuna dikkat etmeliyiz. Oruç (Kuran'daki ifadesiyle "savm/siyam") "tutmak"tır; kendini tutmak ve orada kendinle baş başa "durmak"tır!

***

Gelelim yine pide, ekmek tarifleri konusuna... Instagram'da "Palemekbakery" hesabını takip ediyor muşunuz? Şevki Dilmaç'ın enfes pide ve ekmek tariflerini kaçırmayın, derim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA