Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

İndirme hızı

İnternet kullanıcılarını sevindirici bir haber vardı 11 Haziran tarihli SABAH'ta. 20 Saniyede Film İndiren Hızlı İnternet 169 YTL'ye Geliyor başlıklı habere göre Telekom VDSL2 (Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı) hizmeti için tarife onayı almıştı.
Spot "Yeni abonelikle bir film 20 saniyede internetten indirilecek" diyordu. Haberdeki detaya göre 600 megabyte'lık bir film 32 megabit hızla 20 saniye içinde indirilmiş olacaktı.
Bu hesap okurlardan geri döndü.
Murat Güzel'in notu, "Önemli bir hesap hatası var" şeklindeydi:
"Elma ile armut birbirine girmiş. Haberi yazan arkadaş 600'ü 32'ye bölüp 20 saniyeye ulaşmış. Aceleden herhalde. Çünkü 32 MB'lik bir internet erişiminde download (indirme) hızınız teorik olarak saniyede en fazla 3.5 MB olabilir. Hız belirtirken megabit terimi kullanılıyor. Dosya büyüklüğünü belirtirken ise 'megabyte' kullanılıyor. Aslında 8 bit 1 byte eder, 1024 byte 1 kilobyte eder gibi gereksiz işlere girilmeden şu hesap yapılmalıydı: 600, 3.5'e bölünmeliydi, ki o da 170 küsur saniyeye denk geliyor."
Boğaziçi Üniversitesi'nden Ece Esen de doğruluyor:
"32 MB bağlantı ile 4 megabyte/saniye, pratikte ise yaklaşık 33.5 megabyte/saniye ile indirme yapılabilir. Dolayısıyla 600 megabyte büyüklüğünde bir doysa en iyi ihtimalle 2 dakika 30 saniye, pratikte ise yaklaşık 3 dakikada inecektir."
SABAH Ankara'dan muhabir Olcay Aydilek, spot ve haberdeki bu hesaplamanın kendisine ait olmadığını, habere İstanbul'dan eklendiğini söyledi.
Gerçekten de öyle.
Garip hesabı Ekonomi Servisi'nden Timur Sırt yapmış.
Servisteki arkadaşları okurların hesaplama yöntemini "ilerde belki faydası olur" umuduyla Sırt'ın masasına koyacaklarına söz verdiler!
Ekonomi Servisi ayrıca özür diliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA