Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Ombudsman'ın yorumu

Haber, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazırlanan İstanbul'da, özü itibarıyla, çok önemli bir sorunu gündeme taşıyor. Gerçekten de, dünyada "reytingi" giderek yükselen bu megapolde kültür mirasının korunmasıyla bağlantılı çok ciddi baş ağrıları söz konusu.
Haberde anılan kişilerin görüşlerini de dikkate alınca, ortaya çıkan artılı eksili tablo şu:
Haberin kurgusu, bilimsel açıdan kesin bulgulara dayanmayan bir "Bizans kalıntıları" varsayımından hareket edilerek, kişiselleştirme ve etnik kimlik üzerinden yapılmış. Aslında anlatılan, kaza veya kasıtlı, bir tahribatın arka planı. İnşaatın ve tapunun sahibi, T.C. vatandaşı bir hanım. Eşinin ulusal kimliğinin bu habere hiçbir katkısı, ona eklediği hiçbir anlam yok.
Aynı şekilde, emlak işlemlerini takip edenlerin kimlik ve aidiyetlerinin haberde yer almasının makul bir gerekçesi yok. (O kişilerden birinin emlakçıya komisyon vermemesinin "iddia edilmesi" de dahil.) Çünkü bu kişilerin haberin "özü" açısından, aktardığı "görünür gerçeklik" açısından bir rolü ve doğrudan sorumluluğu söz konusu değil.
Courcoulas maddi hatalarla ilgili şikayetlerinden sadece ikisinde (Berlinski'nin uyruğu ve kendi soyadlarının yanlış yazılması) haklı. Diğerlerinde Berlinski ve muhabir haklıdır.
Haberde yer almayan önemli bir ayrıntı var: 20 Temmuz'da yaşanan "kaza" veya "kasıtlı yıkma". İstanbul'da benzer tarihi doku üzerindeki inşaatların ne kadar riskli, sorunların ne kadar güncel olduğunu vurgulamak açısından bu "olay"ın da habere alınması, sayfaya konması gerekirdi.
En önemli eksiklik, "hakkaniyet" ilkesiyle ilgili. Haberin girişinde surlarla hamamın "göz göre göre" yıkıldığı anlatılmış. Bunu kim söylüyor? Belli ve açık değil. Bu bir iddia. Şikayet ve ihbara konu olmuş. Kesin kararı yetkili makamlar verecek. Böyle olunca, "suçlanan" tarafın anlatımının da haberde yer alması gerekirdi.
Öztürk , özgün habere Sargın'ı aradığına dair notu eklemiş (Courcoulas'ı aradığına dair ibare koymamış). Ama sayfa editörü tarafından bu önemli detay çıkarılmış. "Hakkaniyetli haber" konusunda editörlerin çok daha titizlenmesi, buna önem vermeyen muhabirlerden talepkar olması gerekir.
Bu tür önemli haberleri, "olgular" olarak iyi takip etmekte sonsuz yarar var.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA